Törökországban 800 alá csökkent az új koronavírusos esetek száma

Európa
Koronavírus

Törökországban kedden immár 800 alá csökkent a lassuló koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzéses eseteinek a száma – derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint az utóbbi 24 óra leforgása alatt 786 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót, így a regisztrált fertőzöttek száma 165 ezer 555-re nőtt.

A járvány volumene április 11-én érte el az eddigi csúcspontját, akkor 5138 embernél diagnosztizálták a vírust. A mutató vasárnap 839-en, hétfőn pedig 827-en állt.

Koca esti mikroblog-bejegyzésében arról számolt be, hogy az elmúlt napban 22-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a halálos áldozatok száma 4585-re emelkedett. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta mérséklődik. A vasárnapi adat 25, a hétfői 23 volt.

A kis-ázsiai országban az intenzív ápolásra, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma kedden is tovább csökkent, az előbbi 651-ről 633-ra, az utóbbi 283-ról 271-re.

A gyógyultak száma – miként hétfőn is – 974-gyel nőtt, és elérte a 129 ezer 921-et, így ők teszik ki az összes eset mintegy 78,5 százalékát. A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 2,1 millió vírustesztet végeztek el.
Törökország május 4-től lépett át a járvány elleni védekezés második fázisába, amely az “ellenőrzött társadalmi élet” nevet viseli. A lazítások keretében nyitva tartanak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, illetve a borbélyok, a fodrászatok és a szépségszalonok, valamint megnyílt a belföldi személyforgalom előtt korábban lezárt mind a 31 tartomány.

Hétfőtől bizonyos feltételekkel szintén újranyithattak az éttermek, a kávézók, a múzeumok, a könyvtárak, az óvodák, a sportlétesítmények, a strandok, az ifjúsági központok és táborok, az út menti pihenőhelyek és a nemzeti parkok, továbbá szabadtéri koncerteket is lehet tartani. Bár korlátozott mértékben, de június 1-én újraindult a belföldi légi közlekedés is, amelynek igénybe vételéhez – hasonlóan a többi távolsági eszközhöz – az egészségügyi minisztérium Hayat Eve Sigar (Megfér otthon az élet) nevű mobilalkalmazásán keresztül kért egészségügyi igazolás szükséges.

A legújabb rendelkezések szerint a 65 évnél idősebbek továbbra is csak a hét egy adott napján mozdulhatnak ki néhány órára otthonukból, miközben a 20 éven aluliakat is érintő, állandó jellegű kijárási tilalom korhatárát 18 évre csökkentették. A fiatalabb korcsoport hetente immár nem egy, hanem két alkalommal is sétát tehet lakhelye közelében.