Az EU-ba irányuló, nem alapvető fontosságú utazások június 15-ig nem lehetségesek

Európa

Az Európai Bizottság felkérte a schengeni tagállamokat és a schengeni társult államokat, hogy további 30 nappal, június 15-ig hosszabbítsák meg az EU-ba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó ideiglenes korlátozást, amely jelenleg május 15-ig van hatályban.

Bár egyes tagállamok már előzetes lépéseket tesznek a világjárvány terjedése elleni intézkedések enyhítése érdekében, a helyzet Európában és világszerte továbbra is instabil. Ez szükségessé teszi a külső határokra vonatkozó intézkedések fenntartását.

Az utazási korlátozásokat fokozatosan kell feloldani: először a belső határellenőrzések fokozatos és koordinált módon történő megszüntetését kell megkezdeni, mielőtt második szakaszban enyhíteni lehetne a külső határokon bevezetett korlátozásokat.

Az Európai Bizottság a meghosszabbítással kapcsolatos összehangolt megközelítés fenntartását szorgalmazza, mivel a külső határokra vonatkozó intézkedések csak akkor lehetnek hatékonyak, ha azokat az összes uniós tagállam és schengeni tagállam mindegyik határ esetében egységesen hajtja végre és ugyanakkor szünteti be. Az utazási korlátozás 2020. június 15-ét követő esetleges további meghosszabbítását a járványügyi helyzet alakulása alapján újra meg fogják vizsgálni.