Medvetámadás

Ismét ölt a medve Romániában

Európa

Két medvetámadás is történt Romániában, egy embert Bákó megyében megölt egy állat, Beszterce megyében pedig szintén egy medve sebesített meg egy férfit – közölte a Mediafax hírügynökség.

A Bákó megyei Barsanesti határában az erdőben többedmagával gombászó férfira támadt a medve. Mire a mentő a helyszínre érkezett, a férfi belehalt a sérülésekbe.

A Beszterce megyei Simontelke (Simionesti) határában is az erdőben támadt egy 39 éves férfire a medve. A férfi vaddisznóvadászaton vett részt hajtóként, amikor a baleset történt. Az arcán a nyakán és a combján karmolta, illetve harapta meg a vadállat, sérülései nem életveszélyesek.

A medvék romániai túlszaporodását az elmúlt két évben elsősorban Székelyföldön érzékelték, ahol gyakorivá váltak az emberek és háziállatok elleni medvetámadások. Idén azonban Románia egyre nagyobb területéről érkeznek hasonló jelentések, és a veszélyes vadállatok egyre szokatlanabb helyeken bukkannak fel.

Október közepén a Maros megyei Vámosudvarhelyen esett medvetámadás áldozatául egy horgász. Szombat reggel a Szeben megyei Medgyesen a főtér közelében bóklászott egy medve.

Romániában azt követően szaporodott túl a medveállomány, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.