Háborús bűnösnek nevezte a Sea-Watch 3 civilhajó kapitányát az olasz belügyminiszter

Európa

Háborús bűnösnek nevezte a Sea-Watch 3 civilhajó kapitányát, és letartóztatását szorgalmazta Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormányon lévő jobboldali Liga párt vezetője vasárnap este, miközben az olasz kormány migrációs intézkedéseit bíráló francia és német politikusoknak is válaszolt.

Matteo Salvini a Liga Comói-tónál rendezett fesztiválján beszélt a Sea-Watch 3 szombaton őrizetbe vett kapitányáról.
Szavai szerint a civilhajó kapitánya háborús bűncselekményt követett el, amikor a hatóságok tiltása ellenére olasz vizekre lépett, és itt áttört az olasz hadihajók blokádján. “A háborús bűnösöknek börtönben a helyük” – tette hozzá Salvini. Hangsúlyozta, reméli, hogy az ügyben határozó vizsgálóbíró órákon belül elrendeli a német állampolgárságú kapitány, Carola Rackete letartóztatását. “Remélem, lesz olyan bíró, aki igazságot szolgáltat az olasz pénzügyőröknek és 60 millió olasznak, aki belefáradt, hogy Európa migránslerakata legyen” – jelentette ki a miniszter.

“Fehér, gazdag és német vagy? Ha nem tudsz mit csinálni, kirándulj egyet a Comói-tavon, dolgozzál önkéntesként az idősekkel vagy fogyatékosokkal (…), de ne a Földközi-tengeren töltsd feleslegesen az időt, nekinyomva az olasz pénzügyőröket az olasz kikötők dokkjának” – mondta az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) koalícióban kormányzó Liga vezetője.

Megjegyezte: Olaszország bebizonyította, hogy nem hajlandó változtatni migrációs politikáján. Ha egy civilszervezet nem engedelmeskedik az olasz törvényeknek, “megbírságoljuk, lefoglaljuk a hajót, és a fedélzeten levő migránsok negyedórát sem maradnak Olaszországban” – hangoztatta Matteo Salvini. Leszögezte, hogy ez vár a jelenleg Olaszország partjai fele tartó két másik civilszervezet, a spanyol Open Arms és a német Sea-Eye hajóira is.

Salvini ezt megelőzően közleményben üzent Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnöknek, aki úgy nyilatkozott, hogy az életmentőket nem lehet bűnözőként kezelni. Arra kérte a német államfőt, hogy a németországi történésekkel foglalkozzon, és kérje meg honfitársait, hogy ne szegjék meg az olasz törvényeket, az olasz fegyveres erők katonáinak életét kockáztatva. A Sea-Watch ügyének kezelését szintén bíráló francia kormánynak Matteo Salvini azt üzente, hogy a következő hajókat Róma Marseille-be küldi.

A német nem kormányzati szervezet (NGO) Sea-Watch holland felségjelzésű hajójának kapitánya szombattól Lampedusa szigetén házi őrizetben van egy, az NGO-tól bérelt lakóépületben. A 31 éves Carola Racketét az illetékes vizsgálóbíró hétfőn hallgatja meg a szicíliai Agrigentóban, miután az agrigentói ügyész a kapitány letartóztatását indítványozta.

A kapitány korábban bocsánatot kért, amiért Lampedusa kikötőjében majdnem nekihajtott az olasz pénzügyőrség egyik hajójának. A kapitány ezt manőverezési hibának nevezte. Ügyvédje vasárnap közölte, hogy az olasz hadihajó szándékosan úgy helyezkedett, hogy a Sea-Watch 3 kapitánya majdnem nekihajtson.

A Sea-Watch – amely Líbiánál 53 embert vett fedélzetére – 17 napig állt a nyílt tengeren, miután Olaszország nem engedélyezte, hogy kikössön. A kapitánnyal szemben illegális bevándorlás elősegítése, olasz hadihajóval szemben tanúsított ellenállás, valamint hajószerencsétlenség okozásának szándéka címén indult vizsgálat.