Európai Bizottság: az unió arra törekszik, hogy legális utat nyisson az Európába igyekvők számára

Európa

Az Európai Unió továbbra is fellép az emberkereskedők tevékenységével szemben, a bajbajutottak megmentése, a menekültek és migránsok kilátástalan helyzetének felszámolása érdekében, és nem hagy fel azon törekvésével, hogy legális utat nyisson azok számára, akik Európába kívánnak jutni – fogalmazott jelentésében az Európai Bizottság szerdán.

A menekültek június 20-án esedékes nemzetközi napja alkalmából kiadott nyilatkozat hangsúlyozta, annak érdekében, hogy Európa továbbra is biztonságos menedék maradjon a nemzetközi védelemre szorulók számára, az Európai Unió megerősíti elkötelezettségét az otthonukat elhagyni kényszerült, kiszolgáltatott emberek jogainak védelme mellett.

“Mindaddig, amíg a menekültek életüket kockáztatják annak érdekében, hogy biztonságos menedékre leljenek, munkánknak folytatódnia kell. Továbbra is megvédjük a menekültek emberi jogait Európán belül és kívül, együttműködünk a partnerországokkal és a nemzetközi szervezetekkel, hogy biztonságosabb és legális utakat biztosíthassunk a védelemre szorulók számára” – fogalmaztak.

A kényszerű elvándorlás kezelése globális együttműködést igényel, amelyben a szolidaritás és a felelősség a teljes nemzetközi közösség és nem csak néhány fogadó ország és adományozó között oszlik meg – húzták alá.

A megítélt fejlesztési támogatásokkal, a konfliktusok megelőzését célzó politikai tárgyalásokkal, valamint a jogállamiság erősítésével az unió hozzájárul a migráció kibocsátó országainak tartós békéjéhez és stabilitásuk megtartásához – szögezte le a bizottság.