Április 25.: EU-Japán csúcstalálkozó Brüsszelben

Európa

Az EU–Japán csúcstalálkozón az EU és Japán vezetői a kereskedelemről, a stratégiai együttműködésről és a G20-csúcstalálkozó előkészítéséről fognak tárgyalni. Az Európai Uniót Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Japánt pedig Abe Sinzó miniszterelnök képviseli.

Kereskedelem

Az EU és Japán vezetői várhatóan ismét kifejezik majd a szabadkereskedelem és a szabályokon alapuló nemzetközi rend iránti elkötelezettségüket.

A felek áttekintik az EU–Japán szabadkereskedelmi megállapodás és az EU–Japán stratégiai partnerségi megállapodás végrehajtását.

A 2019. február 1-jén hatályba lépett szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően megszűnt a legtöbb, az uniós vállalkozások által a Japánba irányuló export után évente fizetendő vám, és számos szabályozási akadály is elhárult.

Szintén február 1-jétől alkalmazandó ideiglenesen a stratégiai partnerségi megállapodás nagy része. E megállapodás célja megerősíteni az együttműködést a kétoldalú, regionális és többoldalú kérdések széles körét illetően.

Stratégiai együttműködés

Az uniós és a japán vezetők a kereskedelmi kérdések mellett várhatóan megvitatják majd a szorosabb együttműködés lehetőségét többek között a következő területeken:

  • konnektivitás
  • adatvédelem
  • éghajlatváltozás

A csúcstalálkozó alkalmat nyújt majd a 2019. június 28–29-én Oszakában megrendezendő G20-csúcstalálkozóelőkészítésére is.

Regionális és külpolitikai kérdések

A vezetők várhatóan az EU, illetve Japán szomszédságát érintő fejleményekkel is foglalkoznak majd. Így tárgyalni fognak előreláthatólag a következőkről:

  • Koreai-félsziget
  • az iráni nukleáris megállapodás (JCPOA)
  • a Krím félsziget és az Azovi-tenger
  • Kelet- és Dél-kínai tenger

Forrás: Európai Tanács (https://www.consilium.europa.eu)