NKE-n tartottak konferenciát a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából

Egyetem

Tavaly év végére jelentősen megnőtt az online felületeken elkövetett bűncselekmények száma, az áldozattá válás pedig nem függ az iskolázottságtól, az illető korától, vagy anyagi körülményitől – hangzott el a bűncselekmények áldozatinak napja alkalmából tartott konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen február 22-én. Az előadók beszéltek egyebek mellett az anyagi veszteséggel járó csalások fajtáiról és a szexuális bűncselekményekről is, de szó esett az áldozatokat segítő központokról is.

Nagyon megszaporodott az online felületeken való áldozattá válás, ezeknek a bűncselekményeknek a száma főként a múlt év végére nőtt meg – fejtette ki köszöntőjében Barabás A. Tünde, az NKE Rendészettudományi Kar Kriminológiai Tanszékének vezetője, az Országos Kriminológiai Intézet főigazgatója.

Arról, hogy az áldozatok kihez fordulhatnak egy-egy ilyen eset után, Bardóczi Krisztina, az Igazságügyi Minisztérium (IM) áldozatsegítő kormányfőtanácsosa adott tájékoztatást. „Mindannyian érintettek vagyunk valamilyen formában ebben a témában” – jelentette ki, hangsúlyozva: a csalók hatékonyak, találékonyak és egy lépéssel mindig előttünk járnak.

Hangsúlyozta: a csalások fajtái közé tartoznak a közüzemi szolgáltatók, vagy csomagküldő szolgálatok nevében indított hamis telefonhívások, vagy sms-ek, a hamis, nagy hasznot ígérő befektetési oldalak, a hamis online webáruházak, de ilyen az adathalászat, vagy a romantikus csalás is, amikor egy szerelmi kapcsolat reményében csalnak ki pénzt az áldozatoktól.

„Életek mennek tönkre egy-egy pillanat alatt” – fogalmazott az áldozatsegítő kormányfőtanácsos. Példaként említett egy olyan esetet, amikor egy idős házaspár minden pénzét leemelték a számlájukról a csalók, majd néhány nap múlva az egyikük szívinfarktust kapott és elhunyt. Beszélt olyan áldozatról is, akivel a csalás közben vette fel a bank a kapcsolatot, de a sértett nem tudta eldönteni, kinek higgyen és a csalót választotta. Rámutatott: az, hogy kiből lesz áldozat, nem függ az iskolázottságtól, az illető korától, vagy anyagi körülményitől, mert jelentkezett olyan károsult is, aki banki vezető pozícióban dolgozott.

Kifejtette: az áldozatok megsegítése és a megelőzés érdekében az Igazságügyi Minisztérium a kormányhivatalokban elérhető területi áldozatsegítő szolgálatok mellett üzemelteti az Áldozatsegítő Vonalat és létrehozta az áldozatsegítő központok rendszerét. Az első ilyen központ 2017-ben nyílt meg Budapesten, az országos hálózattá bővítés pedig 2025-ben befejeződik be. Emellett az IM csatlakozott a Kiberpajzs programhoz., amelynek tagjai többek között az MNB, a rendőrség, a Bankszövetség, az NMHH, az NGM – részletezte.

Tavaly 160 ezer online bűncselekmény történt, amelyek kárértéke 11 milliárd forint volt – számolt be Osztoicsné Czéder Andrea r. ezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Szervek Bűnmegelőzési Osztályának megbízott vezetője. Emlékeztetett: az áldozatok többségének véleménye szerint a csalók nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, hosszú időn keresztül beszélgettek velük és olyan háttérszituációt (hangok, zajok) hoztak létre, amellyel hihetővé vált az, amit mondanak.

A bűnmegelőzési szakember tanácsot adott a hallgatóknak, amelyeket betartva minimalizálni lehet az áldozattá válást: ismeretlen feladótól származó küldemény mellékleteit és linkjeit ne nyissuk meg. Gyanús üzenetekre, telefonhívásokra ne válaszoljunk, de ha mégis felvettük a telefont, szakítsuk meg a vonalat. Nem megbízható oldalakról ne vásároljunk. Banki adatainkat senkinek ne adjuk meg. Ismeretlen embereknek, szervezeteknek ne utaljunk. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy ha valaki mégis csalás áldozata lett, a megmaradt pénzét azonnal zárolja és csak utána tegye meg a bejelentést a rendőrségen.

A konferencia utolsó részében az interneten elkövetett szexuális bűncselekményekről Plavecz Barnabás r. százados, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója tartott tájékoztatást. Rámutatott: a kamasz gyerekek nagyon hiszékenyek és befolyásolhatók, ezért könnyen zsarolhatók is. Hangsúlyozta: a rendszeres online zaklatással állandó félelemben tarthatók az áldozatok, ami akár az életüket is tönkre teheti, legrosszabb esetben pedig öngyilkossághoz is vezethet.

BME Facebook oldal