Szeged, Dóm Látogatóközpont, Bálint Sándor, vetélkedő, diákok

BME pontszámító kalkulátor a felvételizőknek

Egyetem

A BME által létrehozott felületen, a felvi.bme.hu oldalán található Pontszámító kalkulátor segíti a felvételizők tervezését, a többletpontok megszerzésében.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium tavalyi rendelete 2024-től jelentősen megújította az egyetemi-főiskolai felvételi szabályokat. Bevezette például az intézményi pontokat, amivel azt írják elő, hogy a tanulmányi és az érettségi pontok mellett 100 pontról az egyetemek döntenek. Minden egyetem megadja emellett azt is, hogy milyen tárgyakat fogadnak el ötödik tárgyként, valamint az érettségi pontok számítása során elfogadott tantárgyak körét és az elvárt szintet. Annak érdekében, hogy a felvételizők minél könnyebben tájékozódjanak a megújult szabályokról, a BME egy új felületet hozott létre a felvi.bme.hu oldalt, ahol a Pontszámító kalkulátor segíti a diákokat a tervezésben. Az emelt szintű érettségi, a nyelvi kompetenciák, felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél, valamint a szakképesítés, a sporteredmények, a digitális kompetenciák, sőt munkatapasztalat és a BME középiskolásoknak szóló tehetséggondozási programjaiban való részvétel is többletpontot ér a Műegyetemen. A pontszámítás részleteiről Bihari Péter, a Műegyetem oktatási rektorhelyettesének interjúja ad hasznos támpontokat és tisztázza a pontszámítás logikáját és rendszerét. A középiskolai tanároknak rendezett ankéton is bemutatásra kerültek a BME új felvételi szabályai.

A BME felvételi információs oldalán megtalálhatók a legfontosabb felvételi határidők. A felvételi tájékoztató megjelenése december végén várható, ami azért is fontos, mert ebben szerepelnek a központi pontszámítási szabályok. A legfontosabb dátum, a jelentkezési határidő, ami 2024 február 15. Ez a végső dátum, így a téli szünet egy részét érdemes a böngészésre fordítani, és nem az utolsó percre hagyni a megfelelő szak kiválasztását. Ehhez remek segítséget nyújt a BME Felvi felületén a szakkereső.

Érdemes figyelni a BME híreit, mert a felvételi honlap egyedi fejlesztései mellett a felvételivel kapcsolatban külön programokat is szervez az egyetem. A következő esemény például 2024. január 30-án várható, ahol a továbbtanulási információkról a BME szakértőit kérdezhetik az érdeklődők személyesen, vagy élőben online. A jelenléti részvételre itt lehet regisztrálni.