A SZTE Gyógyszerésztudományi Kar koordinálásával étrend-kiegészítők mellékhatásait gyűjtő honlapot hoztak létre

Egyetem

Prof. dr. Csupor Dezső, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének vezetője szakmai koordinálásával indult az az online felület, amelyen keresztül bárki bejelentheti, ha étrend-kiegészítők alkalmazásakor feltételezett mellékhatást tapasztalt.

2023. november 23-tól érhető el az az online felület (www.nutrivigilancia.hu), amelyen a fogyasztók vagy az egészségügyi szakemberek bejelenthetik, ha étrend-kiegészítők alkalmazása során feltételezett mellékhatást tapasztaltak. Az ily módon gyűjtött jelzések elemzése, tudományos értékelése elősegítheti a termékcsoport még biztonságosabbá tételét, az esetleges problémák azonosítását.

Az online bejelentő felület elindítása egy újabb fontos mérföldkő a megfelelő minőségű és biztonságos étrend-kiegészítő készítmények forgalmazásában, amely a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klinikai Gyógyszerészeti Intézete, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) és a Semmelweis Egyetem (SE) együttműködésében valósult meg. A projekt szakmai koordinátora prof. dr. Csupor Dezső, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének vezetője.

A beérkezett bejelentéseket szakemberek elemzik és azonosítják a közegészségügyi szempontból jelentős jelzéseket. A bejelentő felület a lakosság és a szakemberek részére egyaránt rendelkezésre áll, az online űrlap asztali számítógépen és mobiltelefonon egyaránt kitölthető. Az érintett termék azonosítását fényképfeltöltési lehetőség segíti. A rendszer használata teljesen anonim.

Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek megjelenésükben sokban hasonlítanak a gyógyszerekhez, mert koncentrált formában (például kapszula, tabletta) tartalmaznak vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, valamint egyéb, táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező összetevőket. A hazai étrend-kiegészítő piac dinamikusan bővül, a felnőtt lakosság jelentős része fogyaszt rendszeresen ilyen termékeket. Ezek a készítmények hosszú távú alkalmazás alatt sem veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét, s a jó minőségű termékek esetén ez az elvárás teljesül is. Egyéni érzékenység, sok termék egyidejű fogyasztása vagy esetleges minőségi probléma esetén olyan nemkívánatos hatások jelentkezhetnek, amelyek a szedés felfüggesztését tehetik indokolttá.

(Szegedi Tudományegyetem)