Jászapáti Petra lett az ELTE sportarca

Egyetem

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) sportarca lett kiemelkedő sporteredményeiért Jászapáti Petra olimpiai bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó, az ELTE BTK germanisztika szakos hallgatója.

Az intézmény rektori kabinetjében megtartott hétfői ünnepségen elhangzott, hogy az ELTE – mint Magyarország legrégebbi folyamatosan működő, 1635-ben Nagyszombatban Pázmány Péter esztergomi érsek által alapított egyeteme – az európai hagyományokra épülő minőségi felsőoktatás és kutatás érdekeit szolgálja. Küldetése a nemzeti és egyetemes kultúra és műveltség megőrzése és gyarapítása. Az egyetem vezetése segíti, támogatja hallgatóit és munkatársait az amatőr és a versenysport területén. Az intézmény 2016 óta minden tanévben az ELTE Sportarca elismerést adományoz olyan ELTE-polgár számára, aki elkötelezetten végzett egyetemi tanulmányai vagy egyetemi munkája mellett hosszú ideje kiemelkedő teljesítményt nyújt a versenysportban, ezáltal példaképként szolgálhat egyetemi társai számára.

Az egyetem vezetésének döntése alapján a 2022/23-as tanévben az ELTE Sportarca kitüntetést Jászapáti Petra, az ELTE BTK germanisztika szakos hallgatója kapja, aki a 2022-es téli olimpián a vegyes váltó tagjaként bronzérmes lett.

Az ünnepségen díjazták a lengyelországi Lódzban júliusban rendezett 6. Európai Egyetemi Játékokon érmeket szerző ELTE Kick-boksz Team tagjait.

“Az ELTE Sportarca és az egyetemi játékok érmesei példaképül szolgálnak társaik számára, és hasonló teljesítményekre ösztönzik őket”

– hangoztatta Borhy László rektor, aki beszédében kiemelte, hogy 38 ország 442 egyetemének hallgatói öt sportágban mérték össze tudásukat Lódzban.

Magyarországot 17 egyetem képviselte, az ELTE hat éremmel (két arany, két ezüst, két bronz) a magyarok közül a második, az összes résztvevőt tekintve pedig a 19. helyen végzett. Legközelebb, 2024-ben Magyarország – Debrecen és Miskolc – ad otthont a viadalnak.

“Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy az egyetem sportarca lehetek. Érzem, hogy megbecsülnek engem, és szeretnék megfelelni ennek az elismerésnek”

– mondta Jászapáti Petra az MTI-nek. Hozzátette, hogy végzős hallgatóként a jövője is foglalkoztatja, a fordítás vagy a kommunikáció területén szeretné hasznosítani német és angol nyelvtudását, és további nyelveket is szeretne elsajátítani.