Együttműködve, akadályok nélkül

Egyetem

A fogyatékkal élő egyetemi hallgatók egységes ellátását szorgalmazták azon a konferencián, amelyet „SZUMMA” (egyesítés) elnevezéssel rendezett október 19-én a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja.
A tanácskozás központi témája az országos hálózat létrehozása mellett egy fogyatékosügyi munkacsoport kialakítása volt. Az eseményen több mint húsz hazai felsőoktatási intézmény képviseltette magát.

– A Debreceni Egyetem 2000-es integrációja óta kiemelt terület a mentálhigiénés szolgáltatások folyamatos bővítése, hiszen ezzel tudjuk biztosítani az esélyegyenlőséget valamennyi egyetemi polgár számára. Ez a szám pedig eléri a 40 ezret, így az akadályok elhárítása, a mentálhigiénés szolgáltatások elérhetősége szinte egy kisvárosnyi embert érint az intézményben – mondta a rendezvényt megelőző tájékoztatón Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

– Az elmúlt 15 év tapasztalata bizonyította számunkra, hogy szükség van a DEMEK munkájára, amely azon túl, hogy szolgáltatást nyújt a fogyatékkal élők számára, fontos feladatának tekinti a szemléletformálást, a tájékoztatást, hogy minél többen tudomást szerezzenek arról: nincsenek egyedül a bajban, elérhető a segítség az egyetemen is – fogalmazott Berényi András. A központ vezetője hozzátette: a Debreceni Egyetemen csaknem 300 fő veszi igénybe a DEMEK nyújtotta szolgáltatásokat.
A SZUMMA projekt célja egy átfogó, országos fogyatékosügyi koordinátori hálózat létrehozása közösen a felsőoktatási intézményekkel a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. pályázati támogatásának keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai együttműködésével. A pályázati program másik célja egy jól működő országos fogyatékosügyi koordinátori munkacsoport létrehozása a felsőoktatási intézmények képviselőiből.

– Legfontosabb célunk, hogy az átjárhatóságot biztosítsuk a hallgatók számára, hogy bármelyik intézményben kezdi meg, vagy folytatja tanulmányait, mindenhol ugyanazokkal a lehetőségekkel élhessen, hogy a speciális ellátást igénylő fiataloknak ne kelljen egy új intézményben ismét újrakezdeni a hivatalos eljárásokat a támogatások igénybevételéért – emelte ki Juhász Béla Szilárd, a Lelkierő Egyesület elnöke.

A SZUMMA újdonsága, hogy a műhelykonferencián külön témakörben tárgyalják a szakemberek a pszichológiai eredetű problémák kezelésének lehetőségeit is.

unideb.hu