Ünnepi kötet Bartha Elek tiszteletére

Egyetem

Több mint kilencszáz oldalas különleges tanulmánykötet jelent meg Bartha Elek néprajzprofesszor hatvanadik születésnapjára.

Tizenkilenc éve vezeti a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékét Bartha Elek professzor, a vallási néprajz egyik legelismertebb hazai kutatója, aki kiemelkedő tudományos munkája mellett az intézmény közéletében is aktív szerepet vállal: a kétezres évek elején dékánként irányította a Bölcsészettudományi Kart, 2013 óta pedig oktatási rektorhelyettesként az egyetemi vezetés tagja.

Sokrétű és elmélyült kutatói szemléletmódja előtt kollégái, a néprajz tudományának hazai képviselői csaknem ezer oldalas tanulmánykötettel tisztelegnek, amely a Diptichon címet kapta és Bartha Elek hatvanadik születésnapjára jelent meg március 24-én. A Diptichon olyan díszes könyvet jelent, amelybe a keresztény egyházak azok neveit írta be, akikkel közösséget vállalt.

A jubileumi kötetben Bartha Elek életművének legfontosabb kutatási területei szerint állították össze a fejezeteket a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének, az MTA-Debreceni Egyetem Néprajzi Kutatócsoportjának és a Néprajz Doktori Program hallgatói, oktatói és kutatói. Bartha Elek vallási néprajzi, vallásökológiai, folklór-, irodalom- és társadalomtudományi kutatásaihoz kapcsolódó tanulmányai egyaránt helyet kaptak a műben. A néprajzprofesszornak kilenc önálló könyve és több mint kétszáz publikációja jelent meg az elmúlt évtizedekben.