Doktorrá fogadom…!

Egyetem

Doktori- díszdoktori, és habilitációs okleveleket, valamint elismeréseket adtak át hétvégén a Debreceni Egyetem hagyományos doktoravató ünnepségén.

 

A november 29-i rendezvénynek ezúttal is a Főépület Aulája adott otthont.

– „Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni amit csinálunk és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.” – idézte ünnepi beszédében Szentgyörgyi Albert gondolatait Csernoch László. A Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese szerint ehhez kiváló egyetemekre, minden szempontból kiemelkedő kutatóegyetemekre van szükség… A Debreceni Egyetem is közéjük tartozik. Bár megváltoztak a kihívások, összetettebbek lettek a külső hatások, gyorsabbak a változások, az egyetem, mint intézmény, képes volt évszázadok során alkalmazkodni a társadalmi körülményekhez, az újabb és újabb igényekhez, anélkül, hogy lényegén változtatott volna.

 

Majd az avatandó doktorokat megszólítva így fogalmazott: – Kedves Doktorjelöltek! Önök a Debreceni Egyetemen elmélyültek a tudomány különböző területein, vagy éppen a művészetekben. Ezek alatt az évek alatt megtanulták szakmájukat, és megtanultak kellő alázattal viszonyulni mindahhoz, amit tudunk és előre nézni arra, amit még nem ismerünk. Ennek az országnak nagyon nagy szüksége van Önökre. A kiművelt emberfők mennyisége, száma a nemzet igazi hatalma. A „hatalommal” azonban felelősség is jár. Kérem, hogy mindig érezzék azt a felelősséget, melyet a munkájuk jelent. Önök hamarosan felelősek lesznek az Önöket követőkért, hamarosan önálló kutatási programokat visznek, hamarosan el kell kezdeniük átvenni azt a munkát, amit ma az Önöknél idősebb generáció végez ezen és más egyetemeken. Mindez csak úgy képzelhető el, ha megőrzik kíváncsiságukat, nyitottságukat az új ismeretek befogadására. Ismerjék és tiszteljék az évszázadok alatt felhalmozott tudáskincset, de merjenek kérdezni, merjék újból és újból megvizsgálni azt, amit elődeink hagytak ránk. Őszintén kívánom, hogy a tudományos munka iránti elkötelezettségük csak fokozódjon, tudományos életpályájuk magasra íveljen.

 

Az ünnepi beszéd itt olvasható.

 

Az eseményen az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács javaslata alapján 85 jelölt vehette át oklevelét a bölcsészet-, az orvos-, az agrár-, a természet- és társadalomtudományok területén. A doktorjelöltek közül 71 summa cum laude, 13 cum laude, minősítéssel tett eleget a doktori (PhD) fokozat megszerzéséhez előírt követelményeknek. 1 jelölt külföldön szerzett tudományos fokozata alapján kérte az egyetemtől a doktori fokozat kiadását.

 

– Mi, a Debreceni Egyetem rektora és Doktori Tanácsa, tisztünkhöz kötött hatalmunknál fogva Önöket – dicséretes tudományos tevékenységük jutalmául – egyetemi doktorokká fogadjuk, s felruházzuk mindazokkal a jogokkal és kiváltságokkal, melyek a törvény erejénél fogva a tudományos minősítéssel rendelkezőket megilletik – mondta Szilvássy Zoltán rektor.

 

Valamennyi felavatott doktor nevében Csehi András mondott köszönetet.

 

– Doktorrá avatásunkért köszönetet mondunk. Fogadalmunkhoz híven mindenkor arra törekszünk, hogy a doktori fokozat tekintélyét megóvjuk, szaktudományunk fejlődését elősegítsük, a Debreceni Egyetem gyarapodását tehetségünkhöz képest előmozdítsuk, s ezzel hazánk javát szolgáljuk.

 

– Kedves Új Doktortársaim! A néhány perccel ezelőtt átvett okirattal PhD fokozatot szereztek. Egyetemünk Önöket a hazai és nemzetközi tudományos életben önálló kutatómunkára érettnek és alkalmasnak nyilvánította. Engedjék meg, hogy a magam, a Szenátus és az egyetem vezetése nevében köszöntsem Önöket és kívánjak tudományos pályájukhoz megfelelő lehetőségeket és sok sikert! – köszöntötte az újonnan avatottakat a rektor.

 

 

Doktori (PhD) fokozatot szerezők névsora

 

Az ünnepségen 15-en habilitált doktori címet vehettek át. Az orvos- és egészségtudományok területén 4, a bölcsészettudományok területén 6, a társadalomtudományok területén 3, a természettudományok területén 2 jelölt tett eleget a habilitációs eljárás követelményeinek.

 

Habilitált doktori (Dr. habil.) címet szerezők névsora

 

Az ünnepség keretében elismeréseket, kitüntetéseket is átadtak: a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ Tudományos Aranyérme díjat Dobránszki Judit tudományos főmunkatárs érdemelte ki.
A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar tanácsa a „Legjobb klinikai témájú tudományos közlemény” díjat Papp Mária egyetemi adjunktus és munkatársai részére ítélte oda. A Szenátus 2013 őszén alapította meg az Év Női Kutatója díjat, amelyet a Debreceni Egyetem Tudományos és Kutatóegyetemi Tanácsa javaslatára Fuxreiter Mónika vehetett át. A Debreceni Egyetem Pro Cura Ingenii Díja kitüntetést – a Tehetségtanács javaslata alapján a tehetséggondozásban kiemelkedő teljesítményt nyújtott oktatók kaphatják meg.

 

A Pro Cura Ingenii Díj 2014. évi kitüntetettjei:

Tóth Valéria, a Bölcsészettudományi Kar egyetemi docense,
Várnagy Katalin, a Természettudományi és Technológiai Kar egyetemi docense,
Bai Attila, a Gazdaságtudományi Kar egyetemi docense és
Erdődi Ferenc, az Általános Orvostudományi Kar egyetemi tanára.

 

A Debreceni Egyetem Innovációs Díja kitüntetésben részesült a „Nagy szelektivitású és specificitású Kv1.3 ioncsatorna gátló peptid előállítása” című munkájukért Panyi György egyetemi tanár és Varga Zoltán egyetemi adjunktus.

 

Az egyetem Szenátusa a Debreceni Egyetem Díszérme kitüntetést adományozta Daróczy Zoltán akadémikusnak, a Természettudományi és Technológiai Kar emeritus professzorának, aki nagymértékben hozzájárult a debreceni felsőoktatás, kutatás tartalmi színvonalának emeléséhez, jelentős mértékben elősegítette az egyetem tudományos és oktatási tevékenységének fejlesztését, szélesítését.

 

Ebben az évben Győry Kálmán professzor emeritus vehette át a Tankó Béla Emlékdíjat. 1964-ben kapott matematika-ábrázoló geometria tanári diplomát, azóta egyetemünk Algebra és Számelmélet Tanszékén dolgozik. 1985 óta egyetemi tanár, 1988-tól 2005-ig a tanszék vezetője, 1993 és 1998 között a TTK dékánja, 2000-és 2004 között rektorhelyettes, rektor, majd prorektor volt. 2012 óta a Magyar Akkreditációs Bizottság alelnöke. Az MTA rendes tagja.

Az ünnepségen a Debreceni Egyetem díszdoktorává avatták Monika Schwarz-Friesel-t, a Berlini Műszaki Egyetem általános nyelvészet professzorát.

Monika Schwarz-Friesel professzor méltatása

 

– A honoris causa doktori cím olyan magas fokú elismerés, amellyel universitasunk csak kivételes esetben él. Olykor megtiszteli vele egykori kiváló tanítványait, kimagasló professzorait, de időről időre felajánlja olyan hazai és külföldi tudósoknak is, akik nemzetközi elismerést érdemeltek ki, és akik tudományos eredményeiket közkinccsé téve gazdagítják a tudományt – fogalmazott Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

 

Az ünnepség a Szózat hangjaival zárult az Aulában.

unideb.hu