EU-USA viszony: több egyeztetést Kínáról

Európa

Az EP az Unió stratégiai önállósága mellett több egyeztetést vár az Unió és az USA között Kína ügyében, hogy elkerülhetők legyenek a partnerek közti feszültségek.

  • Erősebb uniós stratégiai önállóságot a védelempolitikában és a gazdaságban
  • A transzatlanti partnereknek közösen kellene feldolgozniuk az afganisztáni tapasztalatokat
  • Rendszeresen egyeztetni kellene a felek kül- és biztonságpolitikáját

A képviselők az Európai Unió és az Egyesült Államok jövőbeli kapcsolatairól szóló, szerdán 550 szavazattal, 83 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban üdvözlik, hogy az USA ismét elkötelezte magát a szabályokon alapuló multilateralizmus mellett, hiszen ez kínál lehetőséget az egyenlő felekként történő, újbóli együttműködésre.

Az állásfoglalás szerint a transzatlanti kapcsolatok mélyítése során az Uniónak az USA melletti vezető szerepre kell törekednie. A védelmi és gazdasági kapcsolatok terén az Uniónak viszont stratégiai autonómiáját kellene kiépítenie, mert azon keresztül érvényesítheti saját legitim diplomáciai, biztonsági és gazdasági érdekeit.

Több egyeztetés Kínáról

Az Uniónak és az Egyesült Államoknak a viták elkerülésére meg kell vizsgálnia, hogy Kínával kapcsolatosan hol tudnak összehangoltan fellépni, figyelmeztetnek a képviselők. Illusztrációként említik az USA, az Egyesült Királyság és Ausztrália közötti háromoldalú biztonságpolitikai megállapodás bejelentését övező feszültséget: az AUKUS-megállapodást ugyanis kötöttek meg, hogy nem konzultáltak az európai szövetségesekkel.

A Parlament szerint a Kínáról folytatott koordinációnak elsősorban az emberi és a kisebbségi jogokra kellene koncentrálnia, és arra, hogy a Dél- és a Kelet-kínai-tengeren, Hongkongban és a Tajvani Szorosban enyhüljön a feszültség. A Parlament ugyanakkor üdvözli az indiai–csendes-óceáni térségre vonatkozó uniós stratégia terén a közelmúltban elért eredményeket.

A Parlament kedvező jelnek tekinti, hogy a feszültségek ellenére szeptember 29-én a terveknek megfelelően lezajlott az uniós-amerikai ún. Kereskedelmi és Műszaki Tanács alakuló ülése Pittsburghben. A vitás kérdéseket nyílt és őszinte módon kell tisztázni, teszik hozzá a képviselők.

Afganisztáni tanulságok és nagyobb figyelem a keleti partnerség és a Nyugat-Balkán országainak

A képviselők elítélik az amerikai és európai erők kivonását kísérő erőszakos talibán hatalomátvételt Afganisztánban és a stabilitás, a biztonság és a jó kormányzás világszintű előmozdítása érdekében az afgán misszió tanulságainak alapos átgondolását kérik az óceán mindkét partján. A transzatlanti partnereknek Afganisztán minden szomszédjával együtt kell működniük, és közben nem téveszthetik szem előtt azoknak az afgánoknak a sorsát, akik ott kerestek menedéket, mondják a képviselők.

Az Uniónak a Nyugat-Balkán és a keleti partnerség országaival való stratégiai partnerség megújításában is szorosabban együtt kellene működnie az USA-val, vélik a képviselők. A Parlament ehhez és más kül- és biztonságpolitikai kérdésekkel kapcsolatos rendszeres konzultációhoz egy ún. Transzatlanti Politikai Tanács létrehozását javasolja, amelyet az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és az USA külügyminisztere vezetne, a politikai vezetők közötti rendszeres kapcsolattartás mellett.

Tonino Picula (S&D, Horvátország) jelentéstevő szerint

„A jelentés a lehető legjobbkor készült el. Megújított és megerősített transzatlanti kapcsolatra van szükség a közös kihivások kezelésére, amelyek közül néhánnyal már évtizedek óta küzdünk, mások viszont az elmúlt időszak globális folyamatainak eredményei. Az Egyesült Államok kétségtelenül az Unió legszorosabb és legfontosabb stratégiai partnere. Úgy gondolom, hogy az Egyesült Államoknak pedig egy olyan Európai Unió lenne a legjobb partnere, amely stratégiailag önálló.”

A vita magyar felszólalója

 Győri Enikő (független)