Nobel-díjas kutatót tüntetett ki a Debreceni Egyetem

Egyetem Ország

University of Debrecen Science Impact Award díjat adományoz Arieh Warshel biokémikusnak a Debreceni Egyetem. A Nobel-díjas professzor, aki több éve dolgozik együtt debreceni kutatókkal, pénteken vette át díját Szilvássy Zoltán rektortól.
Arieh Warshel az első kutató, akit „University of Debrecen Science Impact Award” (uDEsia) díjjal ismer el a Debreceni Egyetem Szenátusa.

Az egyetemi kitüntetés olyan Nobel-díjas vagy azzal azonos értékű elismeréssel rendelkező tudósnak adományozható, aki az intézmény kutatóival szoros tudományos kapcsolatban áll, és vállalja, hogy az Egyetem Tudományos Tanácsadó Testületének (Scientific Advisory Board) tagja lesz, ezzel segíti az intézmény tudományos színvonalának emelését.

Az izraeli-amerikai biokémikus-biofizikus tagja az Amerikai Tudományos Akadémiának, a brit Királyi Kémiai Társaságnak, valamint tiszteletbeli doktorátusi címmel rendelkezik a svéd Uppsala Egyetemen. A kémia és a biokémia professzora a Dél-Kaliforniai Egyetemen, korábban a Harvard Egyetemen, a Weizmann Tudományos Intézetben és a Cambridge-i Molekuláris Biológia Laboratóriumban is kutatott.

A tudományos élet egyik legnevesebb elismerését, a Nobel-díjat 2013-ban Martin Karplusszal és Michael Levittel közösen érdemelte ki kémiai, illetve biokémiai molekuláris rendszerek számítógépes modelljének kifejlesztéséért. A három kutató megteremtette a kémiai reakciók komplexebb komputeres tervezésének lehetőségét, ami ma már ugyanolyan fontos a kémia számára, mint a hagyományos kísérletek. Így választják ki például sok ezer gyógyszerjelölt molekulából azokat, amelyekkel megkezdődnek a további, részletesebb vizsgálatok.


Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Kutatócsoportjával a molekula-modellezés további fejlesztésén túl számos egyéb területen is folytat kutatásokat (többek között enzimkatalízis, fehérjék feltekeredése, molekulák elektrosztatikai tulajdonságai, valamint kémiai reakciók viselkedése különféle oldatokban). A világhírű tudós több mint 20 éve dolgozik együtt az enzimatikus katalízis értelmezésén Fuxreiter Mónika egyetemi tanárral (DE Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet, kutatócsoport-vezető).

Kiemelkedő jelentőségű és megtisztelő számunkra, hogy Arieh Warshel professzor közös kutatásban vesz részt a Debreceni Egyetem kutatóival. Kollégáinkkal azon a jövőbemutató eljáráson dolgoznak, hogyan lehet a természetben megtalálható több ezer természetes enzimhez hasonló, mesterségesen megtervezett fehérjemolekulákat előállítani, melyek nagy hatékonysággal képesek növelni a biológiai folyamatok sebességét

– emelte ki Tőzsér József rektorhelyettes.

A Nobel-díjas tudós március 29-én, pénteken Szilvássy Zoltán rektortól vette át a uDEsia díjat kiemelkedő tudományos teljesítménye elismeréseként. Az ünnepélyes rendezvényen az egyetem Főépületében “Multiscale modelling in biology” címmel tartott előadást.

unideb.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.