Los Angelest is elérte tüntetéshullám

Világ
A fekete bőrű George Floyd egy brutalitásba torkolló rendőri igazoltatás során néhány nappal ezelőtt olyan súlyos sérüléseket szenvedett Minneapolisban (nyolc percig térdepelt a nyakán egy rendőr), hogy az intézkedés után röviddel életét vesztette. A tragikus incidens soha nem látott tüntetéshullámot indított el Egyesült Államokban, amely Los Angelest is elérte május 29-én. Helyszíni riport Los Angelesből – Vida Virág

A helyzet óráról órára súlyosabb az amerikai metropoliszban, Los Angeles vált a megmozdulások gócpontjává, a tüntetők csoportjai több városrészben megjelentek és városszerte látványos az aktív rendőri jelenlét. Helyi idő szerint szombat este 8 órától lépett életbe az első kijárási tilalom, amelyet a lakosság az Amber Alert vészhelyzeti üzenetláncon kapott meg a mobiltelefonokra. A kijárási tilalmat vasárnap ismét elrendelték este 8 órától, de néhány perccel később este 6 órára módosították a tilalom kezdetét.

A kialakult helyzet sokakat emlékeztet a lakosság körében az 1992-es történésekre, amikor Rodney King rendőri bántalmazása után robbantak ki a zavargások Los Angelesben. Az akkori tüntetésekben ötvenhárom ember vesztette életét és végül a hadsereg fékezte meg zavargáshullámot.

Venice Beachen délutántól érzékeltük a nagy erőket felvonultató rendőri jelenlétet – szirénázó rendőrautó-konvolyok száguldottak végig a főutakon, rendőrhelikopterek köröztek a levegőben. A házunktól néhány sarokra, a Venice Blvd és a Lincoln Blvd sarkán is tüntetők egy csoportja ellen lépett fel a rendőrség. Más városrészekben megkezdődtek a rablások és a fosztogatások. A legsúlyosabb helyzetben a Los Angeles vonzáskörzetében lévő Long Beach van.

A Los Angeles belvárosában zajló tegnapi tüntetések egyik (fehér) résztvevője Evan osztotta meg a személyes élményét velem: „A híradóban csak azt lehet látni, hogy felgyújtják a kocsikat meg betörik a kirakatokat a tüntetők, de a békésen demonstráló tömeget nem mutatják, ahogy azt sem, hogy a rendőrök intézkedései is keltenek némi feszültséget. Például bennünket egy utcán tereltek és egyre kisebb helyre szorítottak be – pedig békésen tüntettünk – ez sokakból váltott ki agresszívabb reakciókat.”

A helyi hírekből tudjuk, hogy az este folyamán megérkezett a hadsereg is, hogy erősítsék a rendfenntartó erők munkáját. Jelenleg a hadsereg a boltok védelmére van kivezényelve, hogy a megállítsák a károkozást, gyújtogatást és a fosztogatásokat. Most, este tíz órakor is hallani lehet a molotov-koktélok, tűzijátékok és a rendőri oszlatásra használt gumilövedékek detonációit.

Időközben újabb értesítés érkezett a telefonunkra, hogy a holnapi napon Beverly Hills-ben már 4 órától érvénybe lép a kijárási tilalom. Santa Monica bevásárló negyedében pedig délután 1 órától, a többi területén délután 4-től lesz teljes kijárási tilalom.

fotó: Prem Sundaram