Az AfD a legnépszerűbb párt Németország keleti részén

Világ

Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párt a legnépszerűbb politikai erő Németország keleti részén, a volt NDK területén, ahol ősszel helyi választást tartanak három tartományban.

Vasárnap ismertetett közvélemény-kutatási adatok alapján Németország a pártszimpátiákat tekintve megosztott ország, és a választóvonal megegyezik a harminc éve felszámolt belső határral.

A volt NDK területén az AfD a legnépszerűbb párt, és erős az egykori keletnémet állampárt utódszervezete és nyugati baloldali csoportosulások egyesülése révén alapított Baloldal (Die Linke) is. Nyugaton viszont a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a legnépszerűbb és kiugróan erősek a Zöldek.

A Bild am Sonntag című vasárnapi lap megbízásából készített felmérés szerint a keleti tartományokban a CDU/CSU-tól jobbra álló AfD támogatottsága 24 százalékos, ami egy százalékpontos erősödés az egy héttel korábbihoz képest.
A második helyen a CDU/CSU áll 22 százalékkal, a jobbközép pártszövetség támogatottsága nem változott az egy héttel korábbihoz képest.

A harmadik a Baloldal, amely két százalékpontos erősödés után 16 százalékon áll.
A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) 12 százalékon áll a keleti tartományokban, egy százalékponttal erősödve.
A Zöldek népszerűsége 11 százalékos, a baloldali irányultságú ökopárt támogatottsága két százalékponttal gyengült a volt NDK területén.

Az utolsó a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), amely hét százalékon stagnál.
Brandenburgban Szászországban szeptember 1-jén, Türingiában október 27-én tartományi törvényhozási (Landtag) választást tartanak. Mindhárom tartomány az egykori NDK területén fekszik, és akár mindegyikben az AfD küldheti a legtöbb képviselőt az új Landtagba. Azonban valószínűleg ellenzékben marad, mert a többi politikai erő nem hajlandó együttműködni az elsősorban a szövetségi kormány menekültügyi politikájának bírálatára összpontosító párttal.

Az Emnid közvélemény-kutató társaság felmérése szerint az ország nagyobbik – teljes területének kétharmadát, lakosságának hozzávetőleg négyötödét kitevő -, nyugati részén a CDU/CSU 27 százalékon áll, majd a Zöldek következnek 24 százalékkal, a harmadik az SPD 14 százalékkal, és az AfD csupán a negyedik, 12 százalékos támogatottsággal. Utána az FDP következik kilenc százalékkal, majd az SPD-től balra álló Baloldal nyolc százalékkal.
Az ország egészét tekintve is a CDU/CSU pártszövetség az első számú politikai erő, támogatottsága 26 százalékos, nem változott az egy héttel korábbihoz képest.

A második helyen a Zöldek állnak, 22 százalékkal, am