Liu Shaolin nem ért egyet a csapat kizárásával

Sport

Liu Shaolin Sándor szerint nem kellett volna kizárni az első helyen célba érő, de a büntetés miatt negyedikként záró férfi váltót a debreceni Főnix Csarnokban rendezett rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

Az olimpiai bajnok staféta befutó embere az MTI-nek azt mondta: mire testvére, Liu Shaoang odaért a váltáshoz, szabályszerűen megelőzte az orosz versenyzőt, így sokkal inkább az oroszok akadályozták a magyarokat.

“Nem arról volt szó, hogy éppen csak egy kicsivel voltunk előttük, hanem jócskán. Nem értem a kizárást” – értékelt a csapat szereplése miatt csalódottan, egyéni eredményei miatt ugyanakkor elégedetten Liu Shaolin.

Elárulta: az eredményhirdetésen meg is mondta a bírónak, hogy szerinte nem hozott jó döntést. “Remélem, jól fog aludni” – mondta félig viccesen a Ferencváros gyorskorcsolyázója, aki azt is megjegyezte, hogy a hollandok is gratuláltak nekik, a videózás alatt mindenki arra számított, hogy az oroszokat büntetik meg.

Az egyéni szereplésével kapcsolatban kijelentette, jó Európa-bajnokságot zártak, büszke és boldog amiatt, hogy ilyen szép számú magyar közönség előtt testvérével mind a négy számban elvitték az aranyérmet. Hozzátette, reményei szerint ez a rendezés és ritkán tapasztalható hangulat megmutatta a nemzetközi szövetségnek (ISU), hogy érdemes lenne Magyarországnak minél több rangos versenyt adni.

Liu Shaolin Sándor öccse, Liu Shaoang is elégedetten nyilatkozott az egyéni szerepléséről, főleg annak fényében, hogy a kontinensviadal előtt két és fél hétig nem tudott edzeni, annyira fájt a háta.

“Tegnap este nagyon fájt a fejem, nem éreztem magam annyira jól, ezért beszéltük meg azt Sanyival, hogy megpróbálom én védeni őt ezer méteren” – emlékezett vissza a történtekre Liu Shaoang, aki bátyjával karöltve hibátlan versenyzést mutatott be a távon.

A váltóval kapcsolatban meglátása szerint “mindent jól csináltak”, sajnálja, hogy kizárták őket, mert a csapatban szerzett érem mindig különösen fontos és egyben különleges érzés számára.

Kövér Balázs nemzetközi bíró az MTI érdeklődésére úgy fogalmazott, a szabálykönyv alapján nem lehet belekötni az ítéletbe, ugyanakkor ilyenből még jó néhányat fel lehetett fedezni ebben a futamban.

A férfihoz hasonlóan ugyancsak kizárt, így negyedikként záró női váltó tagjai csalódottak voltak az eredmény miatt, ugyanakkor mindannyian úgy vélték, a szabálytanakodó Bácskai Sára Luca taktikailag nem hibázott.

“Saci döntése jó volt, valamit tennie kellett, mert a holland és az olasz váltó kezdett meglépni tőlünk. Talán jobban előkészíthette volna az előzést, de mivel ez volt az első döntőnk ebben a szezonban, nem lehetünk elégedetlenek” – fogalmazott Jászapáti Petra, aki egyéni szereplésével kapcsolatban kifejtette, az 1000 méteren elért kilencedik helyénél jobbat szeretett volna, de a futamok közben hozott döntéseivel maximálisan elégedett.

Bácskai elmondta, a hibája miatt nem boldog, de ebből az esetből is igyekszik tanulni. Az ausztrál születésű, élete első Eb-jén szereplő Lockett Deanna vegyes érzelmekkel távozik Debrecenből, mert voltak jó és rossz futamai, azt ugyanakkor megjegyezte, hogy többet várt magától.

A magyar válogatott négy arany- és három ezüstéremmel zárta a kontinensviadalt.