Szeged, 50 éves, Szegedi Biológiai Kutatóközpont, SZBK, kutatás

Az agyra ható gyógyszerek tesztelését segítő megoldáson dolgoznak szegedi kutatók

A korábbiaknál jobb vér-agy gát modellek létrehozását segítő eljárást dolgoztak ki a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársai, a megoldás segítheti az agyra ható gyógyszerek tesztelését is – közölte a Magyar Kutatási Hálózathoz (HUN-REN) tartozó intézmény honlapján.

A zöld energia nagy napja a Szegedi Tudományegyetemen – átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem egyszerre három célkitűzésében jelent fontos mérföldkövet az e-üzemanyagot előállító új tesztállomás. Környezettudatosan fenntartható zöld energiát termel; gazdasági partnerekkel együttműködve SZTE-s laboratóriumi kutatásokat visz el az ipari felhasználás küszöbéig; létrehozását pedig az egyetem előremutató interdiszciplináris szemlélete segítette.

Szeged, Karikó Katalin, Nobel-díj, kutató, kutatóprofesszor, köszöntés, SZTE, Szegedi Tudományegyetem, ünnepi ülés, egyetem

Plakátpályázatot hirdetett az SZTE Gazdaságtudományi Kara 25. jubileumi évének alkalmából

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar az idei évben fennállásának 25. jubileumát ünnepli. Ez alkalomból plakátpályázatot hirdetett, amely mindenki számára nyitott volt a hallgatóktól az alumni közösségen át a dolgozók köréig.

Az A-vitamin terminológia aktualizálását javasolja az SZTE professzora egy berlini kollégájával

Az újonnan felfedezett A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új megnevezése és a táplálkozási ajánlások kiigazítása vált szükségessé – hívta fel a figyelmet közös kutatásában Prof. Dr. Bánáti Diána, az SZTE professzora és Dr. Ralph Rühl berlini tudós.

Szeged, Hanami, cseresznyevirágzás, rendezvény, Füvészkert, SZTE, természet, virág, kirándulás

Töltse ki az SZTE természetvédelmi kvízét és nyerjen belépőt a Füvészkertbe

Május 22-e a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja és a Magyar Természet Napja. Ebből az alkalomból nyereményjátékot hirdet a Szegedi Tudományegyetem. A természetvédelmi kvízt helyesen kitöltők között SZTE Füvészkert belépőket sorsolnak ki a szervezők.

Szeged, téli madáretetés, madár, madáretető, cinke

Hogyan lehet madárbarát a kertünk? – tippek az SZTE ökológusától

Verebekkel, galambokkal a városi betondzsungelben is találkozhatunk, egy kis odafigyeléssel azonban még több és változatosabb madárfajt szoktathatunk a környezetünkbe. A kis tollas élőlények nemcsak szép hangjukkal bűvölnek el minket, de hasznosak is – például elfogyasztják a legyeket és szúnyogokat. Szegeden és környékén tengelicek, széncinegék, meggyvágók és csízek is élnek. Hogyan tehetjük barátságossá számukra a környezetünket? […]

Szeged, Karikó Katalin, Nobel-díj, Szegedi Tudományegyetem, SZTE, Rektori Hivatal

Jön a szegedi hallgatók által szervezett Design- és Művészetmenedzsment Fesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg szegedi diákok a IV. Design- és Művészetmenedzsment Fesztivált. A rendezvény idén új formát ölt, ugyanis az SZTE BTK design- és művészetmenedzsment mesterképzés hallgatói a művészeti programok mellett egy szakmai konferenciával is készülnek. A május 17-i rendezvénynek a Grand Café ad otthont, ahol a konferencián túl performansz művészettel, könyvbemutatóval és tervezői vásárral […]

Szeged, Muzsikáló Orvosok, koncert, Rektori Hivatal, egyetem, SZTE, zene

Muzsikáló Orvosok Tavaszi Koncertje az SZTE-n – képgaléria

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar régi hagyománya, hogy minden májusban és decemberben zenei koncerteket szervez, melyen az SZTE Bartók Béla Művészeti Karra áthallgató medikusai, gyógyszerészhallgatói és zenélő orvosai lépnek fel. Az eseményre idén is az Egyetemi Tavasz programsorozataként került sor, 2024. május 8-án este.