Mikepércsi baleset - Szinte belefúródott a falba egy autó

Mikepércsi baleset – Szinte belefúródott a falba egy autó

Rendőrség

Egy út menti lakóháznak ütközött egy személyautó Mikepércsen január 5-én délben – a baleset a 47-es főút településen átvezető szakaszán történt. A műszaki mentéshez érkező Debreceni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság „B” szolgálati csoportját különös beavatkozás várta.
Daragics Mihály tű. főtörzszászlós, szolgálatparancsnok így emlékezett vissza a történtekre:

Mikor a helyszínre érkeztünk, a mentős kollegák már dolgoztak. Az autóban négyen utaztak- három felnőtt és egy gyermek. A kisgyermeket, aki körülbelül egyéves volt, az anyukáját, és a nagypapát, aki az autót vezette, már kiszedték a roncsból és a mentőben elkezdték az ellátásukat. Mindannyian súlyos sérüléseket szenvedtek. Az anyósülésen utazó nő lába azonban beszorult az ülés, és a kaszniba bezúzódó motorblokk közé. Annyira össze volt préselődve minden a nagy erejű becsapódás miatt, hogy sehogyan sem fértünk a sérült közelébe. A szomszéd házban lakó férfi felajánlotta, hogy a traktorjával segít megmozdítani az autót, amely szinte belefúródott a családi ház falába. – mesélte a parancsnok. Ez nem volt veszélytelen, hiszen a vályogból épült régi ház az ütközéstől szinte teljesen megroggyant, és félő volt, ha megmozdítjuk az autót, leomlik az egész. Végül sikerült körülbelül 40-50 centiméterrel kijjebb húzni a roncsot, és a fiúk így már hozzáfértek – nyomató-henger segítségével feszítették szét a fémdarabokat, melyek satuként fogták a nő lábát. Ez azonban még nem volt elég. Mivel a hölgy alsó lábszára csúnyán összeroncsolódott, a mentősök nem akarták mozgatni, így a fiúk feszítővágóval vágták le az autó tetejét, a sofőr felőli oldalon a tartó oszlopot, és az ülést is kiszedték. Így már biztonságosan rá tudták tenni a hordágyra.

Közben egy másik egység átvizsgálta és áramtalanította az épületet, az ott lakó idős hölgy szerencsére nem volt otthon a baleset idején. Mivel azonban a ház lakhatatlanná vált, átmenetileg a lányaihoz költözött.

A szolgálatparancsnok statikus szakembert kért a helyszínre, aki dönt majd az épület további sorsáról, addig is a helyi önkormányzat műszaki osztályának szakemberei a területet lezárták.

„Nem mindennap lát ilyet az ember, nem volt könnyű kiszabadítani a roncsok közé szorult hölgyet a szinte a falba beépült járműből, de a szomszéd férfi segítségével, és az összeszokott, gyors csapatmunkával sikerült megoldanunk. Ami azonban nagy tanulsága az esetnek, hogy mennyire fontos az, hogy az út-és a látási viszonyoknak megfelelően vezessünk!”- tette hozzá Daragics főtörzszászlós.

Kelemen-Madai Petra tű.hdgy.

Kép: Debrecen HTP