VIGYÁZAT! Újabb adathalász átverések terjednek a Facebookon!

Ország

Több tízezer forint értékű TESCO-s, Penny-s és Spar-os kuponokat ígérnek csalók a Facebook-on. Senki ne nyissa meg, ha ilyeneket lát az üzenőfalán! Mutatjuk, mik a lebuktató jelek.

85 ezer forintos TESCO-s és Penny Marketes kuponokat ígérnek csalók a Facebook-on. A linkre kattintva pedig az adatainkat kérik, majd a hamis honlap automatikusan megosztja magát az ismerőseink üzenőfalán „köszönöm a kuponom” szöveggel kísérve. A Spar nevében pedig 25 ezer forintos kupont kínálnak. Az áruházlánc nemrég a hivatalos Facebook oldalán figyelmeztetett a veszélyre, és ígért jogi lépéseket.

A trükk a szokásos: a cég a születésnapját ünnepli, amelynek alkalmából ingyenes kuponokat kínál. A link megtévesztésig hasonlít az eredetire, azonban a végződés lebuktatja: hiszen nem “tesco.hu”, hanem “tesco-hu. com”, illetve nem „penny.hu”, hanem „penny-hu. com”. Mindig figyelni kell a végződést.

Ugyancsak lebuktató jel a rossz helyesírás. Ez esetben: “kupon ad”. Ezekre az apró jelekre is nagyon ügyelni kell. A valóban hivatalos felhívásokban nem szerepelnek ilyen hibák.

Ha valaki mégis rákattint a hamis honlapra, az eredeti dizájnjával szinte teljesen megegyező oldalra jut, ahol néhány primitív kérdés után az adatait (e-mail, és/vagy bankkártya) kérik a csalók. Soha nem szabad ezeket megadni! Aki pedig végigmegy a hamis regisztráción, annak a Facebook profilján az ál-honlap automatikusan megosztja magát, azt a látszatot keltve, hogy az illető már ingyen kupont kapott, amelyet most megköszön. Senki ne nyissa meg a linket, ha ilyet kap!

Nemrégiben a UPC és a Magyar Telekom nevében is terjedtek hasonló, adathalász üzenetek, ezért indokolt a különös óvatosság. A magyartalan helyesírás, az ékeztek hiánya és az esetleg felbukkanó angol (vagy más idegen nyelvű) szavak is lebuktató jelek lehetnek.

Kenyeres Attila