Új, Trianonhoz kapcsolódó időszaki kiállítás nyílik a debreceni Déri múzeumban

Kultúra

HATÁR-SORSOK címmel új, Trianonhoz kapcsolódó időszaki kiállítást nyitnak meg pénteken a debreceni Déri Múzeumban. Az online megnyitót a múzeum Facebook oldalán és Youtube csatornáján pénteken 10 órától követhetik az érdeklődők – közölte a múzeum sajtószolgálata az MTI-vel csütörtökön.

 

Közleményükben emlékeztetnek arra, hogy tavaly, a trianoni békeszerződés centenáriumi évfordulójáról a Déri Múzeum egy virtuális kiállítással emlékezett meg, a tárlat, ha ismét kitárhatják kapuikat a múzeumok, ez év végéig lesz látogatható.

A múzeum új HATÁR-SORSOK című időszaki kiállítása az online tárlatot (www.derimuzeum.hu, Trianon 100) kiegészítve eleveníti fel a történéseket és mutatja be Trianon széles körű hatását, és a közismert változások mellett a kevésbé ismert vagy részben elfelejtett eseményekre is szeretné felhívni a figyelmet.

Azt írták, a kiállítás a “boldog békeidők” világának felelevenítésétől kezdve a területi visszacsatolások koráig kíséri végig a magyar határok változását, a társadalmat ért hatásokat. Tárgyak, dokumentumok, korabeli fotó- és filmfelvételek, valamint visszaemlékezések segítenek felidézni a trianoni és az azt követő eseményeket, átadni a korszak emberének érzéseit, fájdalmát.

A “boldog békeidők” korát a fürdőhelyek tárgyai, az uralkodói kultusz emléktárgyai jelenítik meg a Hatsek Ignác által szerkesztett atlasz  térképmellékletei mellett. Ez utóbbiakhoz főként néprajzi tárgyakat rendeltek, látványtárszerűen bemutatva a korszak gazdag kultúráját. Külön felidézik a békekonferenciától a békekötésig terjedő időszakot dokumentumok és archív felvételek segítségével – ismertették megjegyezve, hogy a kiállítás egyik legszemélyesebb része a menekültek világát bemutató összeállítás.

A galérián Debrecen két világháború közötti történetét követhetik nyomon az érdeklődők a múzeum újranyitása után, az év végéig – közölték.

 

MTI

pixabay