Kulturális örökség napjai – Tárlatvezetések, bemutatók és koncert is lesz Győr-Moson-Sopron megyében

Kultúra

Győrben előadással egybekötött épületbejárással, Sopronban a Storno-gyűjtemény megismerésével, Sopronkövesden pedig egyebek mellett koncertekkel, kóstolóval és kiállítással várják az érdeklődőket szeptember 21-én és 22-én, a kulturális örökség napjai alkalmából.

Győrben a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kezelésében lévő 17. századi Napóleon-ház történetét ismerhetik meg a látogatók szombaton délután három órától Pápai Fruzsina Menta művészettörténész előadásában. Az előadást az Esterházy-palotában tartják.

Sopronban szombaton és vasárnap 11 órától ingyenes tárlatvezetéseket tartanak a Soproni Múzeum munkatársai a Storno-gyűjteményben, a Fő tér 8. szám alatt. A kiállítás a kéményseprőből restaurátorrá vált Storno Ferenc és családja gyűjteményét mutatja be azokban a szobákban, amelyeket a család 1875 és 1984 között lakásként használt. A régiségekkel és a családtagok alkotásaival berendezett enteriőrök képet adnak a 19. század végének divatos lakáskultúrájáról.

Sopronkövesden két nap alatt több tucat program várja az érdeklődőket az egész településen. Lesz egyebek mellett oldtimer járművek találkozója, legóból fel lehet építeni a település jellegzetes épületeit, de állatokat is lehet majd simogatni.

Kiállítás nyílik Vörös Renáta és Fülöpné Farkas Gyöngyi helyi festők képeiből és bemutatják a hetedik alkalommal megrendezett fafaragó táborban készült alkotásokat.

A program szombaton felvonulással kezdődik, majd apa-lánya táncbemutatót tartanak. Később egyebek mellett népi játékokkal ismerkedhetnek az érdeklődők és repülőmodellező bemutatón is részt lehet venni. Este fellép a Medina zenekar és a The Bits, Beatles-emlékzenekar.

Vasárnap Hujber Edit helytörténész Széchenyiek régészeti tevékenységei címmel tart előadást a polgármesteri hivatalban. Később a Csemete bábszínház a Gőgős Gúnár Gedeont adja elő, majd lesz még repülőmodellező és számszeríj bemutató, kézműves foglalkozás és kabaré előadás. A programot este hagyományosan a piactéren egy tábortűz mellett zárják, ahol Cseh Tamás-dalokat ad majd elő Mülhauser Martina.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.