Művészlelkeknek kedvez az Apolló mozi

Kultúra

Igazi filmcsemegék tekinthetőek meg vasárnap az Apollóban: a Toni Erdmann és az Érettségi című alkotások érkeznek Debrecenbe.

Először rendezik meg hazánkban az Európai Művészmozik Napját október 9-én, vasárnap délután. A kezdeményezéshez az ország valamennyi művészmozija összeállt: a szervezők közös döntése alapján három filmet választottak ki, amelyeket ezen a napon levetíthetnek a program keretén belül.

A debreceni Apolló moziban ezek közül kettőt tekinthet meg a nagyérdemű.

17 órától a Toni Erdmann című német-osztrák vígjátékot láthatjuk: az alkotás az idei Cannes-i filmfesztiválon FIPRESCI-díjat, magyar nevén a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját nyerte el. A történet szerint a munkamániás és boldogtalan Inezt saját apja követi mindenhova műfogsorral és parókában, hogy bebizonyítsa: a vidámság nélküli élet értelmetlen.

Az Érettségi című feliratos román-francia-belga drámát 20 órától tekintheti meg a közönség vasárnap délután. A film idén Cannes-ban a legjobb rendezés díját nyerte. A történet egy kisvárosban praktizáló román orvos és lánya kálváriáját viszi vászonra: az érettségi előtti napon a lány nemi erőszak áldozatává válik, így talán az apa külföldi tanulmányokról dédelgetett álma is kútba esik…