Az Újkertben létesült Debrecen második közösségi kertje

Helyi hírek

A nagy sikerrel működő Vénkerti Közösségi Kert mellett újabbal gazdagodott Debrecen: az Újkerti Közösségi Kert átadására került sor 2022. szeptember 12-én.  

Balázs Ákos alpolgármester először is a közösségi kert leendő gazdáit, a kertészeket köszöntötte. Mint elmondta, a város vezetése szeretné Debrecent zöld módon fejleszteni. Ennek jegyében indult el a Zöld Város Program, s ennek jegyében jött létre 2020-ban a Vénkertben az első közösségi kert, mely 2021-ben elnyerte Az év legszebb konyhakertje címet. – Ez a kert példát mutat, egyfajta jó gyakorlatot, melyet idén két további helyszínen, az Újkertben és a Tócóskertben is igyekszünk meghonosítani – hangsúlyozta Balázs Ákos.

Az Újkert jelentős megújuláson ment át az elmúlt évben a Zöld Város Programnak köszönhetően. Ebben az új közösségi kertnek helyet adó tömbbelsőben is több mint 10 ezer négyzetméter gyepfelület újult meg, új cserjesorok jöttek létre, teljesen megújult a játszótér és a sportpálya, új pihenőpadok, ivókút szolgálja az itt élő debrecenieket. A cél az, hogy a lakótelepeken élőket otthonos, zöld környezet vegye körbe. Ezt a víziót erősíti ez a kert is. A mai kulcsátadás egyben egy új, zöld közösség megalakítását jelenti – emelte ki az alpolgármester.

A közösségi kertben magaságyások, valamint közös fűszerdézsák kaptak helyet. A magaságyások között mulccsal borított felületeket alakítottak ki, a közösségi programokhoz, beszélgetésekhez pedig egy térköves felületen helyeztek el 2 asztalt és 4 padot. A szerszámok tárolására faház szolgál, a kertekből származó zöldhulladék helyben történő hasznosítására 2 komposztáló áll a kertészek rendelkezésére, az öntözést pedig kerti csap biztosítja. A közösségi kertet a Dekert Kft. munkatársai készítették el, akiket köszönet illet ezért. – Sikeres kertészkedést kívánok az új közösségnek és ezúton is köszönöm önöknek, hogy leendő munkájukkal hozzájárulnak zöld törekvéseinkhez, az Újkert és Debrecen zöldítéséhez! – zárta köszöntőjét az alpolgármester.

Bordásné Gyuris Katalin, az egyik érintett önkormányzati körzet képviselője szerint a környékbeliek nagyon várták már ezt a közösségi kertet is remélték, hogy akár az őszi vetést-ültetést is megkezdhetik. Ez a kis közösségi kert egyaránt szolgálja a közösségépítést és az egészségtudatos, ökotudatos életmódot.

Korbeák György önkormányzati képviselő azt emelte ki, milyen jól illeszkedik az új közösségi kert a Zöld Város Program keretében ebben a városrészben megvalósított fejlesztésekhez. Közösségi terek, játszóterek jöttek létre, focipályák újultak meg, s a közösségi kerttel együtt mindez még jobb, még élhetőbb lakókörnyezetté teszi az Újkertet.

A Vénkert sikerén felbuzdulva újabb két közösségi kert készül Debrecenben

A közösségi kert kertészeinek munkáját a Zöld Munkacsoport is segíti, hiszen a Vénkerti Közösségi Kerthez hasonlóan rendszeresen tartanak majd itt is előadásokat Szentpéteri-Nagy Veronika és Váradi Zoltán, a munkacsoport tagjai. Szentpéteri-Nagy Veronika hangsúlyozta, hogy a kertészek a magvetéstől kezdve a növénygondozással, növényvédelemmel kapcsolatos kérdésekben számíthatnak a tanácsaira. Külön is kiemelte, hogy e kert esetében nem csupán kertművelésről, hanem közösségépítésről van szó, aminek napjainkban igen-igen nagy értéke van.

Váradi Zoltán azt kérte az Újkerti Közösségi Kert kertészeitől, hogy tekintsenek példaként a nem oly távol lévő Vénkert hasonló kertjére, annak közösségére, s váljanak maguk is példaértékűvé. Amit itt létrehozhatnak, az nagyon-nagyon jó dolog. Egy kis összefogással, egy jó közösséggel hihetetlenül nagyot lehet alkotni.  

A Zöld Munkacsoport tagjai mellett a példaként említett Vénkerti Közösségi Kert vezetője, Vajda Erzsébet is felajánlotta segítségét: az elkövetkezendő hetekben az új kertészek megnézhetik közelebbről az ott már működő közösségi kertet, módszertani tanácsokat kaphatnak, s találkozhatnak is egymással a két közösség tagjai. Ezen felül számos kertművelési praktikát olvashatnak a kertészkedők a Future of Debrecen weboldalán is (www.futureofdebrecen.hu).

A kertészek az újkerti megnyitón a kert kulcsa mellett egy-egy vetőmagcsomagot is átvehettek. A kertészek – 4000 forint használati díj megfizetése ellenében – 2023 végéig jogosultak a kertet használni, ez az időszak jelent egy kerthasználati szezont. A 4000 forintok a közösség kasszáját gyarapítják, ezt az összeget közös kiadásaikra fordíthatják – olvasható az önkormányzat közleményében.

Fotók: Miskolczi János