Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és Tiszafüred

Helyi hírek

A hidrobiológiát, a balneológiát, a termálvíz vizsgálatát és hasznosítását, valamint a térség gazdasági, turisztikai fejlesztéseit célzó együttműködési megállapodást kötött csütörtökön a Debreceni Egyetem és Tiszafüred önkormányzata.
– A Debreceni Egyetem mindig is alapvető feladatának tekintette, hogy a térség humánerőforrás- és gazdasági igényeihez alkalmazkodva megteremtse azokat a feltételeket, amelyek a régió fejlődéséhez nélkülözhetetlenek – jelentette ki Csernoch László az együttműködés csütörtöki ünnepélyes aláírásán.

A Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese kifejtette: az intézményben számos olyan képzés, kutatás és fejlesztés van folyamatban, amelyek hozzájárulhatnak Tiszafüred és a Tisza-tó fejlődéséhez a turizmus, az agrárium és az egészségipar területén.

– Hatalmas potenciált látunk a Tisza-tavi kutatások kapcsán, a balneológiától – azaz a melegvizes gyógyvizek vizsgálatától – a hidrobiológián és az agrártudományon át a turizmusig. Ezeken a területen már számos együttműködés valósult meg, a mostani megállapodás pedig további lendületet ad ennek a folyamatnak – fogalmazott Csernoch László.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere kiemelte, hogy több területen számítanak a Debreceni Egyetem tudásbázisára és kutatási tevékenységére a tó eliszaposodásától, az ökoszisztéma folyamatos elemzésén át a környék termálvizeinek hasznosításáig.

– Az elmúlt években számos fejlesztést hajtottunk végre a turizmus, az egészségügy és a mezőgazdaság területén, viszont a Tisza-tó hosszútávú fenntarthatósága szempontjából vannak olyan folyamatok, amelyeknek a kezelése, működtetése egy tudományos és kutatói háttéren alapuló rendszer nélkül nem működik. Örülünk, hogy ebben a küldetésben a Debreceni Egyetem segítségünkre lesz, s a tudásbázisával támogatja a Tiszta-tó fenntarthatóságának erősítését – tájékoztatott Ujvári Imre.

Az aláíráson részt vett Papp László, Debrecen polgármestere, aki a két város együttműködése kapcsán kiemelte, hogy a Debreceni Egyetemnek meghatározó jelentősége van a város regionális pozíciójának erősítésében.

– A Debreceni Egyetem Szolnokon, Nyíregyházán, Hajdúböszörményben, most már Tiszafüreden, a határon túl pedig a Partiumban, Nagyváradon, Kárpátalján, Ungváron és Beregszászon is jelen van. Az intézmény és ezáltal a város oktatási kapcsolatrendszere egyedülálló az országban, ez egy stratégiai érték Debrecen számára – jelentette ki Papp László polgármester, aki beszélt a Tiszafüredre váró szerepvállalásról az Agglomerációs Fejlesztési Tanácsban.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja felidézte, hogy több területen is dolgozott már együtt az egyetem és Tiszafüred, a mostani megállapodás a fennálló kapcsolat erősítése mellett illeszkedik az intézmény regionális szerepvállalásába.

– A Debreceni Egyetem regionális hatása egyre erősebb a térségben. Hajdú-Bihar mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több településen is napi szinten van jelen, a Mádi Bor Akadémia révén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is lett telephelye, míg Jász-Nagykun-Szolnok megyében az évtizedes karcagi kapcsolat után most már Szolnokon és Tiszafüreden is elérhető. Ez a megállapodás mindenkinek hasznos, hiszen az egyetemnek újabb kutatási és működési terület, míg a városnak egy speciális tudást biztosít – fogalmazott Bács Zoltán kancellár.

unideb.hu