Farsangnyitó Dalidót rendeznek Debrecenben

Helyi hírek Ország

Farsangnyitó Dalidót rendeznek a hétvégén Debrecenben. A családoknak szóló programokat immár hetedik alkalommal szervezik meg a Kölcsey Központban – jelentették be egy pénteki sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs, a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere emlékeztetett: 2013-ban élesztették újjá azt az évszázados debreceni hagyományt, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén megrendezett Dalidón a céhek mesterei, inasai, tanulói jelmezes felvonuláson, táncos mulatságon együtt ünnepeltek a város polgáraival. Hozzátette: a programok gerincét a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) intézményeinek bemutatkozása adja, az érdeklődők ízelítőt kaphatnak a város valamennyi szakképző iskolájának tevékenységéből. Tirpák Zsolt, a DSZC főigazgatója elmondta: a szakképzési centrum 11 tagintézménye vesz részt a Dalidón. Az iskolák diákjai játékos formában mutatják be tevékenységüket. Az érdeklődők egyebek mellett kipróbálhatják a robotprogramozást, megismerkedhetnek a fa- és fémmegmunkálás alapjaival, a pizzasütés és a könyvkötés fortélyaival, de a vegyipar és a szépségipar is bemutatkozik majd – sorolta a főigazgató.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője elmondta: a vendégeket a “langaléta garabonciások” gólyalábas ceremóniája fogadja, Bál, bál maszkabál címmel pedig Gryllus Vilmos ad koncertet. A nap folyamán lesz álarcmustra, ruhabemutató, Pelehács Mihály kvantumfizikus buborékshow-val szórakoztatja a közönséget, fellép a Duhaj zenekar, a Sonus ütőegyüttes, és a látogatók megcsodálhatják azokat az óriásmaszkokat is, amelyeket a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanárai és diákjai készítettek.

A Kölcsey Központ előtti téren farsangi ételeket, többek között cipóban tálalt vetrecét lehet majd fogyasztani – fűzte hozzá az ügyvezető. A Dalidó második napján, vasárnap a mulatság a Vojtina bábszínházban folytatódik, ahol először mutatványosok “csapnak nagy csinnadrattát”.

Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója elmondta: kicsik és nagyok is kipróbálhatják magukat különféle játékokban, Gulyás László vándormuzsikus előadásában, a Vojtina maskarásainak közreműködésével pedig megelevenedik majd egy farsangi lakodalom is. A Dalidót követően a farsangi programok március első hétvégéjén a Vojtina hagyományos maskarádéjával fejeződnek be – jegyezte meg Asbóth Anikó.

Programkínálat: Farsangnyitó Debreceni Dalidó – Kölcsey Központ

Január 12 • 10:00 – 18:00

Debrecenben farsangot nyitni Dalidóval szoktunk. A vízkereszt utáni szombaton megelevenedik a céhes hagyomány, mesterek és inasok, inasjelöltek együtt ünnepelnek. Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a „bohóskodás” ideje, Debrecenben Dalidótól Maskarádéig.

10.00-17.00 körfolyosó

„ÚJ IDŐK INASAI” | VÁNDORLÁS VÁNDORLEVÉLLEL | PECSÉTGYŰJTÉS

A Debreceni Szakképzési Centrum 11 iskolájának mesterei-inasai ismét közöttünk: Baross–Beregszászi–Bethlen–Brassai–Építéstechnológiai–Kereskedelmi–Irinyi–Könnyűipari–Mechwart–Péchy–Vegyipari.

Gazdag a kínálat: időutazással készül a Beregszászi, kipróbálhatjuk magunkat, hogyan vezetnénk Frédi és Béni autóját, ugyanakkor beszélgető robotokkal is találkozhatunk. A Baross vasat gyúr, a Bethlen idén egy méretes kalózhajót hoz, kincskeresési feladattal; leginkább a famegmunkálást mutatja meg az Építéstechnológiai szakiskola , villogóáramköröket mutat be a Brassai, az Irinyi bűbájkoktél készítésére buzdít, a mézeskalács-díszítés mellett varázslópálca-készítés is lesz kínálatában, sőt, a kviddics játék is kipróbálható lesz. A Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari a délutáni HarryPotter-előadáshoz igazítva Roxfortba várja a kisebbeket és nagyobbakat boszorkányujj–sütikóstolóra, jelmezes fotózkodásra. A könnyűiparisoknál szépülni lehet, hajat igazíttatni, majd az Alföldi Nyomda jóvoltából a könyvkötés fogásait lehet ellesni-kipróbálni, a Mechwart robotja idén is kirakja a Rubik-kockát, a tűzikovácsok szerencsepatkót kovácsolnak, a péchysek természetesen építkeznek, a vegyiparisok pedig kutyulnak.

A Dalidó-vándorlás már sokak számára ismert: ahogy az állomáshelyeken gazdagodik az inasremekeket készítők tudása, úgy gyarapodik a vállalkozó kedvű gyermekek vándorleveleibe szerezhető pecsétek száma. A kitartók – akik legalább három mesterállomáson elkészítik remekeiket – idén is inaslevelekkel térhetnek haza. A Debreceni Szakképzési Centrum iskolái mellett a mézeskalácsosság mestere, Radics Zoltán, a Kredenc kézművesei, a Continental és a Gyermekváros Egyesület önkéntesei várják a gyermekeket kézműves állomásokkal.

Az idei Dalidóra a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanárai és diákjai farsangi óriás maszkokat készítettek.

 

10.00 körfolyosó

a LANGALÉTA GARABONCIÁSOK gólyalábas ceremóniája

Gulyás László vándormuzsikus vezetésével

 

11.00 Nagyterem

telt ház!

BÁL, BÁL, MASZKABÁL… – Gryllus Vilmos koncertje

A dalok szerzőjétől hallhatjuk az ismerős sorokat:

„rút banya vagyok, orrom csupa vas” | „söpröm a kéményt, hozom a szerencsét” | „hét kicsi pöttyöm csillan a fényben” | „arcom kerek, mint a nap, mégsem vagyok sárga” | „az igazi férfi mindig zord” | „fél a lábam, szemem fél, de én mégsem félek”

Jegyek: 1200 Ft, 1500 Ft

1 éves kor alatt ingyenes.

 

12.30 Nagyterem

JELMEZMUSTRA

Legszebbeknek jutalom jár.

A jelmezesek 10 órától regisztrálhatnak korosztályonként az információs pultnál.

 

13.30 körfolyosó

RUHAMUSTRA – a DSZC Könnyűipari diákjainak rendhagyó ruhamustrája Harry Potternek ajánlva.

 

14.00 körfolyosó

a LANGALÉTA GARABONCIÁSOK vásári komédiái

 

14.30 Bálterem

HARRY POTTER-ÁLLATTAN – Váradi Zoltán (Természettár) előadása

Nagyon valószínű, hogy az utóbbi 20 év farsangi jelmezesei között mindig volt Harry Potter, Hermione Granger, Ronald Weasley vagy egyéb a könyv/film ihlette figura. Hogy elkészülhessen a nagy Roxfort-csoportkép, ha teheted, az előadásra érkezz jelmezesen. Varázslótanárunk a mágikus lényekkel ismertet meg minket.

 

Ismered az összes mágikus lényt? A sárkányokat, a pegazusokat, baziliszkuszokat és társaikat? Várunk a mágikus lényekről szóló előadásunkra, sőt, bepillanthatsz a varázsrelikviáink közé is. Egy csipet kínai gömblángsárkánypor, vagy egy marék szemiflázsszőr? Bevállalod a bátorságpróbát? Szeretnél egy szelfit az azkabani fogollyal? Játssz velünk egész nap! Természettár.

 

15.30 Bálterem

BUBORÉKSHOW

Pelehács Mihály kvantumfizikus. Tűzzel és vízzel játszik a gyereksereg örömére.

Buborékhengerben állni jó. Kipróbálod te is?

 

16.00 körfolyosó

DUHAJ-KONCERT

A kalózok nem viccelnek. Vagy inkább igen? A kalózkalapban feszítő zenekar tagjai elárulták, hogy nincs előttük akadály. Elhittük nekik.

„Sejhaj, papagáj, nincs előttünk akadály / Sej-haj kalózvér, kalózhajónk utolér.”

 

17.00 Nagyterem – mindenki koncertje

 

ÜTŐS VIGASSÁGOK – a SONUS Ütőegyüttes farsangi koncertje

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar keretein belül működő Sonus Ütőegyüttes koncertje zárja a „bohóskodás” napját. Művészeti vezető: Szabó István

 

A Baltazár tér a farsangi étkek kínálásának is helyszíne, szívesen marasztalnak a vendéglátók cipóban tálalt vetrecére, farsangi étkek fogyasztására.

A programok ingyenesen látogathatók.

 

JAN. 13. VASÁRNAP 10.00-13.00 VOJTINÁS DALIDÓ

Vasárnap a Vojtina Bábszínházban folytatódik a mulatság, mutatványosok csapnak nagy csinnadrattát, kicsik és nagyok próbálhatják ki magukat a legkülönfélébb játékokban, farsangi alakoskodók mulattatják az összesereglett népeket. Mindenki kipróbálhatja magát a céhinasok játékaiban, majd pedig jöhet a mese Gulyás László Vándormuzsikus előadásában: a fonóbeli mesében egy legény házasodni készül, pont egy tucat szép lány lakik a faluban, s tucatból kettő a legszebb-legjobb. Nem tud dönteni a legény, kitalálja hát, hogy fonóversenyt rendez, s aki győz az lesz a felesége. Az ám, de a fonóversenyen eltörik a szorgosabbik lány orsója, de ahogyan az már lenni szokott: nincs veszve semmi, hiszen segít a “tündérdombon” lakó anyóka. S ha már eldőlt, hogy ki lesz a menyasszony, kezdődhet a lakodalom a Vojtina  maskarásaival, a dinom, dánom lakodalom: ahová farsangi alakoskodókat is várunk: a kecskét a gazdaasszonyával, a táncoló medvét, a liliputi táncos párt. Néhány betyár is bebocsátást nyer, de a huszár a lovával bevágtat a vendégsereg közé és kiebrudalja a betyárokat!

 

A Vojtina Bábszínházba a rendezvényre a belépőjegy kedvezményesen 500 Ft/fő!

A Dalidó megnyitja, a Maskarádé pedig majd zárja a farsangi szezont a Vojtinában február végén és a Kossuth téren március 1-2-3-án. Találkozzunk akkor is!