Történelmet írt tegnap este Debrecen!

Helyi hírek Kultúra Party Zone

Többszörös zenetörténeti pillanatokat élhettek át tegnap éjjel a debreceniek. Egyrészt a városban koncertezett az 1990-es évek egyik legsikeresebb nemzetközi eurodance csapata, a Fun Factory. Másrészt senki sem hitte volna, hogy a világsztárok a nemrégiben elhunyt Uhrin Benedek nyomdokaiba lépnek. Pedig ez is megtörtént a fellépés végén….

Világsztárok – kis késéssel

Már megszokhattuk, ha egy világsztár Debrecenbe érkezik, akkor legalább 10, de inkább 20-30 éve túl van már a sikerei csúcsán – kevés kivételtől eltekintve persze. Nincs ezen mit csodálkozni, nem tartozunk a világ leggazdagabb régiói közé, így ritkán engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy megfizessük az éppen legsikeresebb nemzetközi fellépőket. A Fun Factory német eurodance zenekar is pontosan 20 éve (1994 és 1996 között) volt a topon. Azon kevés europop együttes közé tartoztak, akik még az Egyesült Államokban is tudtak némi sikert elérni, ami nagy szó, mert a tengerentúlon sosem rajongtak igazán ezért a műfajért. Egyik legnagyobb slágerük az „I Wanna Be With You” volt, amely egészen a 45-ik helyig menetelt az USA-ban:

Debrecenben akkoriban a Fun Factory-t főképp csak a diszkókban, a City Rádió kívánságműsorában, illetve a német Viva TV-n (magyar Viva ekkor még a fasorban sem volt) láthattuk-hallhattuk. No meg a német Bravo magazin magyar kiadása is rendszeresen írt róluk. Kénytelen-kelletlen néha az MTV Europe is lejátszotta egy-két nagyobb sikerüket. Az angol zenetévé ugyanis prüszkölt mind a német előadóktól, mind a europop zenétől. Ha meg német europop csapatról volt szó, akkor meg pláne. Röpke 20 évet kellett várnunk arra, hogy élőben is láthassuk-hallhassuk a Fun Factory-t Debrecenben, a Hall-ban rendezett retro partyn. A közönséget az Animal Cannibals, az UFO, Betty Love, Náksi Attila és a Happy Gang hangolta a bulira, majd színpadra léptek a németek.

Színpadon a Spaß Fabrik!

Vélhetően nem lettek volna a világ egyik legsikeresebb eurodance csapata, ha anyanyelvükön énekelnek. Eljátszottam a gondolattal, hogyan hangzana a nevük németül (Spaß Fabrik), vagy ha az “I wanna be with you” helyett azt éneklik: “Ich will mit dir sein” stb. Természetesen Debrecenben is végig angolul kommunikáltak a közönséggel, a legtöbbször használt mondatok a „Put your hands in the air!” és az “Are you ready?” voltak, amelyek legalább percenként hangzottak el. A debreceni közönség pedig vette a lapot, becsületesen végigbulizta a majdnem egyórás show-t. Megnyugtató és üdítő volt látni, hogy a legtöbb tag eredeti volt, tehát nem egy „Fun Factory-emlékzenekar” állt ki a színpadra. Az énekesnő is -tudomásom szerint- ugyanaz a Balca Tözün, aki eredetileg is felénekelte a dalokat. Őt akkoriban nem nagyon láthattuk, mert a vidoklipekben szereplő igen dekoratív szőke bombázó nem ő volt, hanem egy francia modell, aki csak tátogott. Nagy csalódás volt ez, de a 90-es években valamiért divattá vált ez a módszer…

Uhrin Benedek nyomdokain

A csapat szemmel láthatóan jó formában volt, az összes ismert dalukat eljátszották, köztük rap-betétekkel, illetve más, retro-dalok rövid feldolgozásaival színesítették a műsort. A ráadásban pedig annyira hangulatba kerültek, hogy egymás után kétszer is lenyomták az „I Wanna Be With You-t”. A legutóbbi koncertélményem, ahol hasonló történt, a néhai Uhrin Benedek bácsi debreceni fellépése volt a Klinikán, ahol vélhetően valami malőr miatt indult el ismét a már előadott szám. Benedek bácsi talán sosem hitte volna, hogy egyszer egy világsztár europop csapat veszi majd át az ő módszereit. De mint tudjuk, sokszor csupán egy véletlenen múlnak történelmi jelentőségű felfedezések….

Zenetörténelem ide, vagy oda, a Fun Factory egy fantasztikus show-t produkált tegnap éjjel Debrecenben. Ha 20 évet is késtek, de megérte rájuk várni.

DJ Bread