Heves zivatarok jöhetnek pénteken

Helyi hírek

Debrecen ismét víz alá kerülhet – pénteki előrejelzés.

Tíz megyében és a fővárosban továbbra is készülni kell jelentős esőzésekre. Több helyen viharos széllel, illetve jégesővel járó heves zivatarok is lehetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar,Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében, valamint Budapesten a várható felhőszakadás miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.
Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére pedig a heves zivatarok miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat azt írta: felhőszakadás esetén rövid idő alatt lokálisan nagy mennyiségű (általában 20-50 milliméter, de néhol 50 milliméternél is több) csapadék hullhat.
A zivatarokhoz az Alföldön, északkeleten helyenként jégeső, viharos szél is társulhat.

Esetlegesen egy-egy hevesebb zivatarban 80 kilométer/óra feletti szélroham és nagyobb méretű (1-2 cm átmérőnél nagyobb) jég is előfordul – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint pénteken a csúcshőmérséklet általában 25 és 29 Celsius-fok között alakul. Késő estére 18-23 fok közé hűl le a levegő. A hétvégén már több napsütésre lehet számítani, s akár 32-33 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.