Az év legfinomabb napja

Gasztro

Nyakunkon a Palacsinta Nap

Hallottatok már a Palacsinta Napról? A Pancake Day, azaz a Palacsinta Nap egy igazi vízválasztó ünnep, mely lezárja a farsangi időszakot és előkészíti a húsvétig tartó böjtöt. Idén a világnapja február 25-re esik, de tartsunk egy kis időutazást, vizsgáljuk meg, honnan is ered ez a neves ünnep.

Palacsinta történelem

A palacsinta iránti rajongás egészen a Római Birodalomig repít vissza bennünket és a mai napig számos nemzet vallja azt sajátjának.

A tradíció szerint a Palacsinta Napot húshagyókedden, tehát a nagyböjt előestéjén tartják.

A húshagyókedd a farsangi szezon utolsó napja, sok helyen ünneplik karnevállal, felvonulással.

Nagy-Britanniában (illetve az angolszász országokbanPancake Day-nek (Palacsinta Nap) is nevezik, a hivatalos anglikán Shrove Tuesday megnevezés mellett. A név eredete az 1400-as évekre nyúlik vissza, és azzal magyarázható, hogy a nagyböjt előtti utolsó napon a háztartásban található tojás és zsír elfogyasztásának egyik legegyszerűbb és természetesen legkellemesebb módja a palacsinta készítése volt. A Pancake Day-en rendezik meg a népszerű palacsinta futást is, ahol a résztvevők palacsintasütővel a kezükben versenyeznek.

A palacsinta múltja a XV. századig nyúlik vissza, ugyanis az első receptet 1439-ben jegyezték fel egy angol szakácskönyvbe.  Rengeteg különféle elkészítési és töltési módot ismerünk mindannyian.  Azt viszont csak kevesen tudják, hogy 1994-ben, az angliai Rochdale-ben készült el a világ legnagyobb, Guiness rekorder pancake-je: 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú és nagyjából 2 millió kalóriát tartalmazó nyalánkság volt.

A palacsinta hagyománya Magyarországon

Zala megyében több faluban, húshagyókedden ’maskurázás’ volt a szokás. A gyereke és felnőttel házi készítésű jelmezeket öltöttek magukra és járták a falu házait. Az őket fogadó családoktól cukorkát és édességet kaptak.

A palacsinta iránti rajongás 1973 telén összeforrt a televíziózás élményével is, ugyanis ebben az évben mutatták be Fésűs Éva két részből álló magyar mesejátékát, A palacsintás királyt.

Napjainkban már nemcsak népi hagyományként van jelen a Palacsinta Nap életünkben.
Kicsik és nagyok egyaránt üdvözölhetik a nyár eljövetelét a környezettudatos Palacsinta fesztiválon, melynek célja a minőségi szórakozás. Fő témája természetesen a palacsinta, ami a tradicionális családi étkezések elengedhetetlen desszertje.

Palacsinta Nap a Creppyben

A Palacsinta Napja a Creppy számára alapvető ünnep. Hogy is lehetne másképp, hiszen ez a jeles nap, a rajongásig imádott alapételük világnapja?! Ekkor a Creppy mindig valami különleges módot talál ki arra, hogy kellőképpen megemlékezzenek a palacsintáról.  A Creppy szinte fennállása óta ünnepli a palacsinta napot, melynek alkalmából egyedi akciókkal, felejthetetlen ajánlatokkal kedveskedik a palacsinta rajongóknak.

Palacsinta Napon a Creppynél mindenki vidám, hisz tudjuk, hogy rajongásunk tárgyát, a palacsintát ezen a napon nem csupán mi és rajongóink, de az egész világ ünnepli. Ezért megteszünk mindent annak érdekében, hogy méltóan tudjunk megemlékezni e jeles napról és ekkor is felejthetetlen Creppy élményt nyújtsunk minden palacsinta rajongónknak.” – mondta el Oszlánczi Réka, a Creppy PalacsintaHáz és a Creppy Franchise alapító tulajdonosa.

Ebben az évben egy igazán különleges kihívás elé állítják a bevállalós palacsinta fanokat.

Ünnepeljünk együtt!

A Creppyt a manapság oly népszerű, gasztroforradalom partizánjaként, a palacsintás vendéglátás úttörőjeként tartják számon. Speciális receptek alapján készülő ötcsillagos ételvarázslatokkal kápráztatjuk el vendégeinket nap nap után. A Creppy védett márkaneve mögött többgenerációs vendéglátós tapasztalat, speciális szaktudás és hosszú évek munkájával csaknem tökéletesre csiszolt, precíziós működési rendszer áll.

Ez az a hely, ahol garantált a nemzetközi szinten is egyedülálló íz-élmény és a kimagasló színvonalú gasztronómiai különlegesség.
Az Amerikát is meghódító palacsintaház ma már a gasztroforradalom élenjárója.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.