Veszélyhelyzeti Alapot hozott létre a DE

Egyetem

A Debreceni Egyetem Szenátusa a héten elektronikus szavazáson döntött a koronavírus elleni hatékony fellépést biztosító Veszélyhelyzeti Alap létrehozásáról, melynek segítségével több száz millió forint áll rendelkezésre a rendkívüli járványügyi és ellátási kiadások finanszírozására.A magyar állampolgárok egészségének védelme és a koronavírus továbbterjedésének megelőzése érdekében március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett a kormány. A Debreceni Egyetem (DE) az elsők között hozta meg a szükséges döntéseket, nagy erőkkel kezdte meg a felkészülést a vírus elleni harcra. Az intézmény pandémiás, azaz járványügyi tervet készített, elhalasztották a sürgősséget nem igénylő beavatkozásokat és orvos-beteg találkozókat, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban pedig helyiségek átalakításával, gépek, berendezések beszerzésével, ellátások átszervezésével vezettek be rendkívüli intézkedéseket az ellátási kapacitások biztosítása, valamint a betegek és egészségügyi dolgozók védelme érdekében.

A járvány megfékezése és a polgárok biztonsága érdekében március 18-án a Debreceni Egyetem Szenátusa elektronikus szavazáson – ötvenkilenc igen szavazat és egy tartózkodás mellett – támogatta a Veszélyhelyzeti Alap létrehozását. Az alap 650 millió forintos kerettel jött létre, a pénzt az egyetem nem egészségügyi területekről származó bevételeiből biztosítják. A összegből a járványügyi rendkívüli kiadásokat, így például a szükséges szubintenzív és intenzív ellátások kialakítását, a vírus miatt megfertőződött emberek kezeléséhez szükséges gépek, lélegeztetőgépek, eszközök beszerzését, valamint a védőfelszerelések, speciális gyógyszerek és vírustesztek költségeit finanszírozzák.

A járványügyi védekezéshez a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és több vállalkozás önként ajánlotta fel a segítségét több tízmillió forint értékben, köztük olyanok is, akik maguk is nehéz körülmények közé kerültek a vírus okozta veszélyhelyzetben. Vannak olyan cégek, amelyek eszközökkel, védőfelszerelésekkel járulnak hozzá a járvánnyal kapcsolatos munkához. Ezeket az önkéntes felajánlásokat a Debreceni Egyetem a Veszélyhelyzeti Alap kiegészítésére használja fel. Az intézmény célja, hogy hatékonyan részt vegyen a vírus terjedésének megakadályozásában, minden eszközzel lassítsa a világjárvány debreceni és régiós tömeges megjelenését, és szükség esetén rendelkezésre álljanak a kapacitások a nagyszámú beteg fogadására.

Az intézmény célja példát adni arra, hogy egy világjárvány megelőzésében is érhet el sikert egy jól működő helyi közösség, amely egymást és a mindenki számára fontos ügyeket támogatja, biztosítja a szükséges szakmai feltételeket és tagjait figyelmezteti a szabályokra.

Az intézmény vezetése arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyén szintjén is mindenki hozzájárulhat a sikeres védekezéshez és megelőzéshez azzal, ha betartja a higiéniai ajánlásokat, kerüli a tömeget és csökkenti a személyes érintkezéseket. Mindez a személyes jelenlétet igénylő munkavégzés, bevásárlás mellett is fontos szempont.

Sajtóiroda