Még drágább lett az élet Magyarországon

Gazdaság

2017 márciusában a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly ilyenkor. Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a járműüzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek, valamint a szeszes italok, dohányáruk drágultak – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal nőttek 12 hónap alatt, 2016. márciushoz viszonyítva – jelenti a KSH. A drágulásban a legfontosabb szerepet az üzemanyagok 17 százalékos áremelkedése játszotta.

A vártnál kisebb lett az infláció

Az inflációs adatokra reagálva a CIB azt közölte, az infláció 2017 márciusában a konszenzusnál kissé alacsonyabb lett (a piaci várakozások átlaga 3,0-3,1 százalék körül alakult), és ezúttal alulmúlta a megelőző havi év/éves értéket (2,9 százalék).

A CIB kiemeli, az év/éves árindexet tekintve 4 éves csúcs közelében maradt az infláció, de a márciusi adattal 2016 júliusa óta először fordult elő alacsonyabb érték a megelőző havihoz viszonyítva.

Csökkenhet az infláció

Az idei év elején számos ellentétes hatás befolyásolja az infláció alakulását. Egyes áruk, szolgáltatások célzott áfa csökkentése (baromfihús, tojás, nyerstej, internet, vendéglátás) lefelé, míg bázishatások, az üzemanyagárak, és a növekvő belső kereslet, a bérköltségek növekedése, valamint a madárinfluenza miatt szűkülő (vízi)szárnyas-kínálat felfelé húzhatják az inflációt, a bérköltségek növekedését azonban a bérterhek csökkentése némileg ellensúlyozza – közölte Suppan Gergely , a Takarékbank elemzője.

Az üzemanyagárak tavaly április-májusi drágulásának bázishatása, valamint az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése miatt a következő hónapokban az infláció visszatérhet 2,2-2,5 százalék közelébe. Így idén éves átlagban 2,4 százalékos inflációra számítunk, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat, jövő év elején pedig az idei áfa csökkentések elmúló hatása miatt az infláció már megközelítheti, a jövő év második negyedévétől pedig el is érheti a 3 százalékos inflációs célt – mondta Suppan.

Sok a bizonytalansági tényező

“Előre tekintve nagyon sok a bizonytalansági tényező” – közölte Virovácz Péter, az ING elemzője. Egyrészt az üzemanyagárak esetében a tavalyi bázis emelkedni kezd, ez önmagában így fékezné az inflációs mutatót, azonban a hétvége óta a szíriai és líbiai események miatt az olaj ára ismét emelkedésnek indult, ami lecsapódhat a hazai inflációban is – mondta.

Hozzátette: “összességében azonban a következő hónapokban nagyjából a most megfigyelt szint körül ingadozhat az inflációs mutató, de nyárig valószínűsíthetően már nem közelítjük meg a 3 százalékot, ha csak nem lesz tartós és dinamikus a nyersanyagok áremelkedése” – mondta Virovácz.

Az élelmiszerek ára 2,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukoré 14,0, a sertéshúsé 10,8, a sajté 7,1, a péksüteményeké 5,2, a párizsi, kolbászé 5,0, a kenyéré 3,6 százalékkal.

A baromfihús ára 16,5, a tojásé 5,6 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) átlag felett, 7,6, ezen belül a járműüzemanyagok 17,1 százalékkal drágultak – jelenti a KSH.

A szeszes italok, dohányárukért átlagosan 2,6, a szolgáltatásokért 1,6, a ruházkodási cikkekért 0,5, a háztartási energiáért pedig ugyancsak 0,5 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek 0,6 százalékkal kevesebbe kerültek.

Egy hónap alatt, 2017. februárhoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagukat tekintve nem változtak. Az élelmiszerek ára változatlan maradt, ezen belül azonban a margarin 3,0, a cukor 1,8, a kávé 1,7, a péksütemények 1,5, a kenyér 1,0, a tojás 0,9, a baromfihús 0,4 százalékkal drágult, miközben a csokoládé, kakaó ára 1,8, a sertéshúsé 1,1, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 0,7, az étolajé pedig 0,5 százalékkal csökkent – jelenti a KSH.

A szezonváltás nyomán a ruházkodási cikkek ára nőtt a legnagyobb mértékben (1,0 százalék). A háztartási energia és a szolgáltatások átlagosan 0,2 százalékkal kerültek többe. A tartós fogyasztási cikkek ára nem változott. Az egyéb cikkek ára 0,5, ezen belül a járműüzemanyagoké 1,1 százalékkal csökkent, míg a gyógyszerek, gyógyáruké 0,3 százalékkal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk ára 0,3 százalékkal mérséklődött. 2017. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,6 százalékkal nőttek.