A képek optimális méretének fontossága a weboldalunk működése kapcsán

Gazdaság

Miért célszerű tudatosan figyelni arra, hogy mekkora méretű fotókat használunk a weboldalunkon? Milyen rizikófaktort jelenthet az, ha túlméretes képek szerepelnek az oldalunkon? Milyen károkat okozhat egy-egy ilyen fotó?

Emellett persze a megoldás részleteinek, vagyis a használni kívánt fotók méretbeállításainak a javasolt menetével is foglalkozunk.

Miért lehet nemkívánatos problémák forrása a nagy méretű fotók használata?

A titok nyitja a weboldal betöltésének a sebességében rejlik. Ma már egész egyszerűen a felhasználók nem hajlandók hosszú másodperceken át várakozni arra, hogy a honlapunk tartalma nagy nehezen betöltsön a számukra.

Legfeljebb pár másodperc áll rendelkezésre ehhez. Ha pedig indokolatlanul nagy méretű fotókat használunk, azzal nemkívánatos módon akadályozzuk ezt a folyamatot. Az oldal ugyanis sokkal lassabban tölt be a felhasználó által használt mobil vagy asztali böngészőben, aminek az eredménye nem lesz más, mint elveszített látogatók egész sora.

Miként hidalhatjuk át a túlméretes fotók általi kellemetlenségeket?

A kulcsszó ebben az esetben a tömörítés. Gyakorlatilag nincs más teendő, mint az általunk használni kívánt fotókat az eredeti méret helyett tömörített formában használni. Ennek köszönhetően a több megabyte nagyságú képekből optimális esetben legfeljebb pár száz kilobyte méretű fotókat tudunk konvertálni.

Ma már a „hogyan” kérdés megválaszolására is egészen sokféle opciót lehet felsorolni. Merthogy az asztali, valamint az internet segítségével elérhető applikációk egytől egyig praktikus segítségként szolgálhatnak ebből a szempontból.

Annál is inkább, mivel a legtöbbjük tényleg pár kattintással használható. Vagyis tényleg csak másodperceket vehet igénybe, hogy a használni kívánt fotókat az ideális mérettartományba hozzuk.

További praktikus tippek a fotók mérete és a honlapunk optimális mérete szempontjából

Nyilván sok múlik a használni kívánt fotók mennyiségén, illetve a kiválasztott tárhely vagy adott esetben a WordPress tárhely kapacitásán. Mindenesetre eleve úgy célszerű feltölteni a honlapunkra szánt képek mindegyikét, hogy tömörített formátumban, vagyis optimális méretben álljanak rendelkezésre.

Amennyiben keresőoptimalizálás szempontjából is szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni a honlapunkból, akkor érdemes lehet külön figyelmet fordítani a feltöltött fotók elnevezésére is. Használjunk a fotók nevéhez olyan kulcsszavakat és kifejezéseket, amelyek egyértelműen relevánsak az oldalunk tartalmával.

Hogyha konzekvensen figyelünk ezekre a szempontokra, emellett pedig igényes fotókat választunk az oldalunkra, akkor kiváló eséllyel adhatunk plusz löketet az oldal eredményességéhez.