Az EU rendezetlen Brexit estén alkalmazandó vasúti közlekedést biztosító rendelkezést fogadott el

Világ

Az Európai Unió Tanácsa rendkívüli esetre vonatkozó rendeletet fogadott el annak biztosítására, hogy folytonosak maradjanak a Nagy-Britannia és Franciaország, valamint Írország és az Egyesült Királyság közötti vasúti szolgáltatások abban az esetben is, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépne ki az unióból – közölte az uniós tanács pénteken.

Az uniós közlekedési tanács írásbeli eljárás keretében – figyelemmel az Egyesült Királyság várható uniós tagságának megszűnésére – meghosszabbította a vasúti szolgáltatások folytonosságának biztosításához szükséges tanúsítványok és engedélyek érvényességét az esetleges zavarok elkerülése érdekében.

Az intézkedések feltétele, hogy az Egyesült Királyság a határokon átnyúló vasúti összeköttetés tekintetében az unióéval azonos előírásokat, követelményeket és eljárásokat alkalmazzon.

A rendelet azt követően válik érvényessé, amikor az uniós szerződések a továbbiakban már nem lesznek érvényesek az Egyesült Királyságra, kivéve, ha az adott nap előtt hatályba lép egy az Egyesült Királysággal kötött, a rendezett kilépésről rendelkező megállapodás.