Európai Bizottság: az uniós lakosság aggódik a választásokat befolyásoló külső beavatkozás miatt

Világ

Az Európai Unió lakosai aggódnak amiatt, hogy az európai parlamenti választások idején, jövő tavasszal külső beavatkozást kísérelnek meg – derül ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett felméréséből.

A brüsszeli végrehajtó testület tájékoztatása szerint az úgynevezett Eurobarométer felmérés rávilágít, hogy milyen várakozásokkal néznek az európaiak a 2019 májusában esedékes európai parlamenti választások elé, és mi motiválná őket a szavazási részvételre.

A tanulmány rámutat, hogy az uniós polgárok többsége aggódik amiatt, hogy félretájékoztatási kampányok, adatvédelmi incidensek és kibertámadások formájában kívülről beavatkozhatnak a választási folyamatba.
Az adatok szerint az európaiak 61 százaléka általában aggódik amiatt, hogy a választásokat kibertámadások révén manipulálhatják, 59 százaléka nyugtalan amiatt, hogy külföldi szereplők és bűnözői csoportok befolyásolhatják a választásokat, 67 százalékát nyomasztja, hogy az interneten elérhető személyes adataikat felhasználhatják arra, hogy célzott politikai üzeneteket juttassanak el számukra.

Emellett az európaiak 74-81 százaléka egyetért azzal, hogy átláthatóbbá kellene tenni az internetes közösségi oldalakat, egyebek között az online hirdetések mögött állók egyértelmű feltüntetésével. Véleményük szerint minden politikai párt számára egyenlő esélyeket kellene biztosítani az internetes szolgáltatásokhoz a választók figyelmének elnyerése céljából történő hozzáférés tekintetében. Biztosítani kellene a jelöltek vagy politikai pártok számára a válaszadás jogát a közösségi médiában, valamint a hagyományos médiához hasonlóan be kellene vezetni az interneten is a kampánycsend időszakát.

A felmérés beszámol arról is, hogy a válaszadók 43 százaléka több információt szeretne kapni az EU-ról és arról, hogy az milyen hatást gyakorol a mindennapi életére, valamint 31 százalékuk több fiatal jelöltet szeretne látni.