Többnapos sztrájk lehet a Luton reptéren május végén

Világ

Többnapos sztrájkot terveznek a május végi hosszú hétvégére és azon túl is a Londont kiszolgáló Luton repülőtér alkalmazottai, miután elégtelennek találták a munkáltató béremelési ajánlatát.

A brit fővárostól északra fekvő repülőtérre naponta több járat közlekedik Budapestről.
Az alkalmazottakat képviselő Unite szakszervezet – a legnagyobb brit-ír szakszervezeti szövetség – péntek este bejelentette, hogy ha a sztrájkidőpontokig nem sikerül megállapodásra jutni a repülőteret üzemeltető céggel, az utasoknak komoly fennakadásokra kell számítaniuk.

A Unite szakaszos sztrájkokat tervez május 25. és május 30. között. A tervek szerint a két időpont között egy-egy napra, esetenként másfél napra leteszik a munkát a Lutonon dolgozó tűzoltók, a földi kiszolgáló személyzet tagjai – köztük a csomagkezelők -, a biztonsági ellenőrzéseket végző szolgálat alkalmazottai, valamint a karbantartási és üzemeltetési feladatokat ellátó munkavállalók.

A kijelölt sztrájkidőszak érinti a májusi utolsó hétvégét, amely Nagy-Britanniában hagyományosan háromnapos munkaszünet.

A Unite azzal indokolta a sztrájktervet, hogy a Lutont üzemeltető cég értékesítési forgalma, üzleti eredménye és a repülőtér utasforgalma is folyamatosan növekszik, az alkalmazottak ugyanakkor “szánalmas” béremelési ajánlatot kaptak. A szakszervezet adatai szerint áprilisban 1,3 millió utas fordult meg a lutoni repülőtéren, és ez volt a 15. olyan hónap egymás után, amikor meghaladta egymilliót az utasforgalom.

A lutoni repülőteret működtető cég pénteki esti közleményében sajnálkozásának adott hangot, amiért a szakszervezet sztrájkot hirdetett, és közölte, hogy igyekszik a mérsékelni a fennakadást, ha a sztrájkra szavazó alkalmazottak valóban beszüntetik a munkát.
A cég közölte azt is, hogy kész folytatni a tárgyalásokat a Unite-tal, és honlapján rendszeresen tájékoztatja az utasokat a fejleményekről.

A repülőtér 2,5 százalékos idei béremelést és többszöri egyszeri juttatást ajánlott az alkalmazottaknak, a szakszervezet azonban ezt nem fogadta el.