Az Európai Unió Tanácsának máltai elnökségéről

Világ

Tudta-e Ön, hogy az intézmény élén hat hónapos váltásban állnak a tagállamok? Tudta-e, hogy jelenleg melyik ország tölti be a tisztet, és mi a programja? Tudja-e, hogy mit takar az elnökségi trió kifejezés?

Az Európai Unió Tanácsának nincs állandó elnöke, aki egy személyben állna az intézmény élén (szemben például a Bizottsággal és a Parlamenttel). A testület munkáját a Tanács hathavonta cserélődő soros elnöki tisztségét betöltő ország irányítja.

E hat hónap alatt a soros elnökséget ellátó ország miniszterei elnökölik a Tanács üléseit, segítenek kialakítani a találkozók napirendjét az egyes szakpolitikai területeken, és egyeztetnek a többi uniós intézménnyel. Az elnöki tisztet betöltő tagállamok hármas csoportokban, az úgynevezett elnökségi triókban szorosan együttműködnek egymással. Az elnökségi triók rendszerét a Lisszaboni Szerződés vezette be 2009-ben. A trió tagjai hosszú távú célokat jelölnek ki és közös programot készítenek, melyben meghatározzák azokat a területeket és lényeges kérdéseket, amelyekre a 18 hónapos időszak során kitüntetett figyelmet fordítanak. E közös program alapján a három ország mindegyike elkészíti részletes féléves tervét.

A jelenlegi triót Hollandia, Szlovákia és Málta elnöksége alkotja. 2017. első félévében Málta tölti be a soros elnöki tisztet.

Málta (hivatalos nevén Máltai Köztársaság),  szigetországtörpeállam Dél-Európában. A világ kilencedik, és Európa ötödik legkisebb nemzetközileg elismert független országa. A törpeállam ezek mellett az Európai Unió legkisebb tagállama. Magyarországgal egy időben, 2004. május 1-én csatlakozott a közösséghez.

Málta egy olyan kulcsfontosságú időszakban vette át az elnökséget, amikor az EU számos kihívással nézett szembe. Választásokat tartottak Franciaországban és az Egyesült Királyságban, a Brexit-tel számos teendő adódott. A menekültválság is számos kérdést vetett fel.

A máltai elnökség ideje alatt jelentősen haladt előre a beruházási terv, számos pénzügyi és banki intézkedést sikerült foganatosítani.

Ez volt az első alkalom, hogy Málta töltötte be az elnöki tisztet, és július 1-én Észtországnak fogja átadni a stafétabotot.