Dr. Balogh Klára

Ki nyer a végén – avagy játszmák a párkapcsolatokban

Uncategorized

Szinte forgatókönyvszerűen ismétlődő helyzetek két ember között, amelyek vége düh, keserűség és sértettség. Ezek a játszmák, amelyek sokszor a párkapcsolatokat is mérgezik, szélsőséges esetekben tragédiához is vezethetnek. A játszmákról és az ezekből történő kiútról Dr. Balogh Klára pszichológus tartott előadást Debrecenben.

A szakember a „Szerelemcsütörtök” ismeretterjesztő előadássorozat vendége volt. A havonta tartott rendezvényen elsősorban a párkapcsolatokról, szeretetről, szakításról, hűségről beszélnek a meghívottak. Dr. Balogh Klára pszichoterapeuta, család-és pár terapeuta az emberi játszmákról és azok kivédéséről tartott előadást. Ennek rövid összefoglalóját olvashatják.

Mik azok a játszmák?

A játszmák nem tudatos emberi interakciók. Mindig ismétlődnek, szinte forgatókönyv-szerűen, ugyanúgy zajlanak le, és általában nincs jó végük. A játék jó, a játszma viszont nem, mert legtöbbször szomorúságot, dühöt és bánatot eredményez. Játszmák bárhol történhetnek, például kollégák vagy családtagok között, de nagyon gyakoriak a párkapcsolatokban is. Három szakaszból állnak: az első, a kiváltó ok, a „csali” az egyik fél részéről, amire a másik „ráharap”. A második fázis a dühöngés, a megbántódás, a veszekedés. Végül ennek lecsengése után jön a harmadik állomás: az értetlenkedés azon, hogy már megint ugyanaz lett a vége: tudhattuk volna előre, hogy ez lesz. Jobb esetben az elmélkedés arról is szól, mit rontottunk el. A jó hír az, hogy van kiút a játszmákból. A rossz hír, hogy nagyon nehéz megvalósítani.

A három énünk

Eric Berne szerint három én-állapotunk van, amelyek ösztönösek, és a különböző élethelyzetekben egyik, vagy másik „jön elő” belőlünk, akaratlanul. Ezeken rendkívül nehéz uralkodni, de a játszmák elkerüléséhez mégis erre van szükség. A három én-állapot: a szülői én, amely dirigál, kioktat, parancsol, utasít és „megmondja a tutit”. A gyermeki énünk a szabad, kreatív én, amely válaszol a szülők magatartására: vagy daccal, vagy engedelmességgel. A felnőtt énünk a higgadt, átgondolt és tapasztalt szemléletünk, reagál az „itt és most” helyzetekre. Meghallgatja a szülői és a gyermeki ént is, ezek alapján végül megfontolt és bölcs döntést hoz.

Játszmák: a „félrecsúszott ének” párbeszéde

A párkapcsolat két felnőtt személy „szövetsége”. Játszmák akkor keletkeznek, amikor nem a két felnőtt énünk kommunikál egymással, hanem elcsúsznak a szintek: az egyik félből a felnőtt én szól, amelyre a partner gyermeki énje reagál. Ebből a helyzetből pedig óhatatlanul konfliktus származik. Az egyik fél felnőtt énje megbántja a másikat, előhozva annak gyermeki dacos énjét. Így egy egyszerű kérdésből is komoly vita keletkezik.

A kivezető út lépései

Ahhoz, hogy megtaláljuk a kiutat a minden résztvevőt felőrlő játszmákból, elemezni kell annak minden részletét. Az első lépés, hogy megnézzük, mi az a „csali” a másik magatartásában, amire én „harapok”, és mi az én „csalim”, amire a másik „harap”. Végig kell gondolni, melyik énem nyilvánulhatott meg a vita hevében, melyik énjét „találtam el” a másiknak. Hogyan viselkedett volna az én felnőtt énem, és hogyan az ő felnőtt énje. Ez az elemzés a dolgok könnyebbik része. A második lépés elgondolkodni azon, mit lehetne másképp csinálni. El kell határozni: mostantól mást fogunk mondani, tenni, ha észleljük a „csali” megjelenését, és a játszma beindulását. Ez viszont nagyon nehéz, hiszen gyermekkorunktól belénk rögzült minták alapján cselekszünk, és reagálunk dolgokra.

A felnőtt én előtérbe helyezése

A felnőtt énjét kell előtérben tartania mindkét félnek, ezen a síkon kell kommunikálniuk. Higgadtan és nyugodtan elmondani a másiknak, mi a mi igénye, mit szeretne, és milyen hatást vált ki benne, ha nem ez történik. Éreztetni kell a másik felelősségét, de nem kioktató stílusban, nem minősítve őt, és nem megbántva. A két felnőtt énnek empatikus módon meg kell próbálnia megérteni a másikat. Mindez azért nehéz a gyakorlatban, mert a jó szándék ellenére is nagyon könnyen félrecsúszhatnak a dolgok. Egy rosszul sikerült hangsúly is azonnal eltolhatja a párbeszédet a szülői és gyermeki én kommunikációjába. Még a jó szándékú bátorítás és a dicséret is félreérthető, hiszen azt érezheti a megdicsért fél, hogy kisgyermekként tekintünk rá, lenézzük őt.

Káros játszmák

A játszmákat nem lehet kikerülni, azok az élet részei, de nem mindegy, mennyire károsak. Vannak veszélyes, akár tragikus véghez (betegséghez, halálesetekhez) is vezető játszmák, amelyeket mindenképpen abba kell hagyni. Ilyenkor a felek akaratuk ellenére, tudattalanul is kikészítik egymást. „Jó játszmatársat” kell választani, akivel nem ez történik. A problémák sok esetben a „játszmatárs” távozásával sem oldódnak meg, de mégis végig kell gondolni, milyen veszteség és milyen nyereség származik a játszmák feladásával, az azokból történő kilépéssel. Ebben az esetben a kilépő fél vállal felelősséget, a másiknak esélyt adva arra, hogy egyedül, magában átgondolja a dolgokat.

„Új szerződés”

Ha két ember végül mégis úgy dönt, hogy együtt akar maradni, akkor közösen, higgadtan leülve elemezniük kell a játszmáikat. Ehhez tisztában kell lennünk a saját szerepünkkel, azokkal, tudniuk kell, mik a „csalik”, és ezek alapján egy „új szerződést” kell kötni, kizárólag a két „felnőtt-én” között. Olyat, ami nem a játszmákról szól. Ez kompromisszumok alapján lehetséges. Felnőttként elmondania mindkét félnek, mik az igényei, mit tud adni, és mit vált ki belőle a másik viselkedése, a „csali”. A játszmákat csak a felnőtt-én szintjén lehet megoldani, kellő bölcsességgel és rálátással. Természetesen nincs mindenkire és minden helyzetre érvényes „recept”, sok esetben érdemes szakember segítségét is igénybe venni.

Kenyeres Attila

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft