Két aranyérmet szerzett a debreceni vívóknak Battai Sugár Katinka

Sport

A 2019/2020-as idény jegyében előválogatókat rendeztek a Vasas Pasaréti úti vívócentrumában. Az Interfencing DSC kardvívói ismét remek hétvégét zártak. Battai Sugár Katinka a kadet és junior versenyt egyaránt veretlenül nyerte.

A kardhétvégét kadet férfi kard válogatóval kezdték a debreceniek. A csoportkörből Bányay Marcell, K. Szabó Mátyás és Sápi Vince egyaránt magabiztosan jutott tovább. K. Szabó remek vívással egészen a nyolcaddöntőig menetelt.

A hölgyek délutáni versenyét a debreceniek junior világbajnoka magabiztosan nyerte meg. Battai Sugár Katinka már a csoportkörben jelezte a többiek számára, illik komolyan venni őt. Mindössze 7 találatot kapott ellenben 30-at adott. A parádézást a táblán folytatta a debreceni „kardtündér”. A vívósportban egy-egy táblamérkőzést 15 adott találattal lehet megnyerni. Battai teljesítményéről mindent elmond, hogy a döntőig három ellenfele összesen tudta mindössze 14 alkalommal szabályosan megvágni. A döntőben is uralni tudta asszóját. 15-8-as győzelmet követően állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Csapattársa a szintén remekül vívó Wladimír Véda nyolcaddönttős volt.

A vasárnapi junior válogatón, K. Szabó Mátyás meg tudta ismételni előző napi kiváló teljesítményét és újra a legjobb nyolc közé jutásért vívhatott. A hölgyeknél minden debreceni könnyedén abszolválta a csoportkörét. Simon Petronella a nyolcaddöntőben kiváló vívással, mindössze egyetlen tusos vereséget szenvedve szorította meg a regnáló kadet világbajnok, Szűcs Lucát. Battai Sugár a szombati napról átmentette remek formáját, és a junior versenyt is megnyerte. Izgulni picit, csupán az elődöntőben kellett, ahol 15-13-re diadalmaskodott ellenfelével szemben. A kardhétvégét a döntőben aratott 15-2-es győzelmével zárta a „kardtündér”.

Nagyon örülök a teljesítményemnek – értékelt a két aranyérmet nyerő 16 éves debreceni tehetség – magabiztosnak éreztem a vívásom, és jól választottam meg az akcióimat. Jól éreztem magam a páston.

Dávid László az egyesület kardedzője az egész csapat teljesítményével elégedett volt. – Sugi ismét nagyon jól vívott, öröm volt nézni a vívását, de mindenki kitett magáért. Simon Nelli teljesítményének nagyon örülök, saját magának köszönheti, hogy megteremtette a lehetőséget arra, hogy megverje az aktuális kadet világbajnokot. A rutin ezúttal még az ellenfelét segítette. Remélem ettől a vereségtől ugyanolyan dacossá válik, mint amikor egy nagyra becsült „vívóedző” azt mondta neki, hogyha velem kezd el dolgozni, akkor felejtse el az élsportot, mert csak hobbiból vívhat. Én hiszek a tanítványaimban, tudom hogy a kellő mennyiségű és minőségű edzésmunkával bármire képesek lehetnek.