Három Loki-játékos is bekerült a walesiek elleni keretbe

Sport

Marco Rossi szövetségi kapitány csütörtökön 32 játékosból álló, hat újoncot magában foglaló bő keretet hirdetett a magyar labdarúgó-válogatott előtt álló két Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésre.

A behívott futballisták közül a debreceni Ferenczi János és Pávkovics Bence még sosem volt felnőtt kerettag, a dunaszerdahelyi Vida Krisztopher, az újpesti Zsótér Donát, továbbá a kispesti Gróf Dávid és Gazdag Dániel viszont a bő keretben már szerepelt. Vannak hosszabb kihagyás után visszatérő futballisták is Eppel Márton és Fiola Attila személyében. Újra bekerült a keretbe az utóbbi meccseken jó formát mutató Bódi Ádám is.

“Folyamatosan figyeljük a számításba vehető játékosokat. Pávkovics és Ferenczi eddig nem voltak még kerettagok, de tőlem Bódi Ádám is először kap meghívót. Figyeljük őket egy ideje, és úgy vélem, az utóbbi időben jól teljesítettek az OTP Bank Ligában. Ferenczi ráadásul balhátvéd, ami ugyebár egy olyan poszt, melyen szoktak lenni nehézségeink” – mondta az olasz szakember. Kiemelte: szerinte Zsótér nagyon érdekes játékos, jól játszik az Újpestben, de azért van még hova fejlődnie, mert több gólt és gólpasszt vár tőle, viszont a küzdeni tudása példaértékű.

ossi kifejtette, ezúttal a végleges keret is bővebb lesz, 22 mezőnyjátékos és négy kapus alkotja majd, ezt többek között azzal indokolta, hogy Kleinheisler László és Kádár Tamás szereplése is kérdéses. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: Kijevben élőben nézte meg, de utolsó mérkőzésén izomsérülés miatt negyven perc után elhagyta a pályát, azonban szerinte a feltételek adottak, hogy rendbe jöjjön a válogatott találkozókig.

“Sallai Roland azért nincs a keretben, mert bár visszatért, a legutóbbi két összecsapáson 10 és 45 percet játszott, de hat hónapnyi kimaradás után nincs még megfelelő fizikai állapotban. Viszont 99 százalék, hogy ősszel ismét meghívót kap” – mondta Rossi, aki elárulta, május 27-én találkoznak a játékosokkal, másnap kezdődik a felkészülés, de akkor még csak edzések szerepelnek a programban. A hivatalos “bentlakásos” összetartás június 2-án veszi kezdetét.

Rossi örömét fejezte ki, hogy ezúttal több idő jut a felkészülésre, mint márciusban, amikor a negyedik napon már következett a szlovákiai mérkőzés. Úgy vélte, ez a plusz idő a taktikai elemek begyakorlásában fontos szerepet játszhat. Hozzátette, a futballisták többségének a mostani hétvége után lesz egy hét pihenője.

“Az MLS-ben játszókkal különleges a helyzetünk, hiszen ott javában zajlik a bajnokság, így Baráth Botondra és Németh Krisztiánra is szüksége van a Sporting Kansasnek. Ennek ellenére azzal a kéréssel fordultunk a klub vezetőségéhez, hogy bár a szabályok nem kötelezik őket erre, engedjék el a két játékost néhány nappal a hivatalos FIFA napok kezdete előtt” – mondta Rossi.

Az 54 éves tréner elárulta, hat pontnak örülne a következő két selejtezőmérkőzésen.
“Most kötelesség győzni – ellenféltől függetlenül. A Horvátország elleni sikert muszáj folytatni Azerbajdzsánban. Persze attól, hogy kötelező, csak még nehezebb lesz. Semmiféle tiszteletlenség nincs bennem, de ha ki akarunk jutni az Eb-re, nyerni kell” – fogalmazta meg elvárásait Rossi. Hozzátette, nagyon nehéz meccsre számít, mert a bakui amúgy is nehéz pálya, ráadásul állóképesség és fizikum szempontjából különösen jó csapatnak tartja az azerit.

Az U17-es válogatott remek Európa-bajnoki szerepléséről szót ejtve kijelentette, figyeli a utánpótláskorú labdarúgókat, mert feladata a fiatalítás, de hangsúlyozta, türelmesnek kell lenni velük és a játékosoknak is magukkal szemben. Megjegyezte: Szoboszlai Dominik esete kivételes volt, mert az ő tehetsége már korán egyértelmű volt.
A két forduló után hárompontos magyarok június 8-án Azerbajdzsánban lépnek pályára, majd három nappal később Wales együttesét fogadják a Groupama Arénában.

A magyar labdarúgó-válogatott bő kerete:
kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gróf Dávid (Budapest Honvéd), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Kovácsik Ádám (MOL Vidi FC)
védők:
Baráth Botond (Sporting Kansas KC), Bese Barnabás (Le Havre), Ferenczi János (Debreceni VSC), Fiola Attila (MOL Vidi FC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev), Korhut Mihály (Árisz Szaloniki), Lovrencsics Gergő (Ferencvárosi TC), Pávkovics Bence (Debreceni VSC), Vinícius Paulo (MOL Vidi FC), Willi Orbán (RB Leipzig)
középpályások:
Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava), Kalmár Zsolt (DAC), Kleinheisler László (NK Osijek), Kovács István (MOL Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna), Pátkai Máté (MOL Vidi FC), Szoboszlai Dominik (RB Salzburg)
támadók:
Bódi Ádám (Debreceni VSC), Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad), Eppel Márton (Kajrat Almati), Holender Filip (Budapest Honvéd), Nagy Dominik (Legia Warszawa), Németh Krisztián (Sporting Kansas KC), Szalai Ádám (Hoffenheim), Varga Roland (Ferencvárosi TC), Vida Kristopher (DAC), Zsótér Donát (Újpest FC)