15 érmet szereztek Európa pástjain a debreceni vívók

Sport

Mozgalmas és eredményes hétvégét zártak az Interfencing DSC vívói. Öt versenyhelyszínen mindösszesen 8 arany-, 1 ezüst- és 6 bronzérmet szereztek a debreceniek. Magyar bajnoki cím és román bajnoki érem is került a debreceni vitrinbe.

Ellepték Európa pástjait a debreceni Interfencing vívói. Pénteken a román nemzeti bajnokságon kezdték a vívóhétvégét az egyesület sportolói. Nyisztor Sándor edző ezúttal a páston bizonyította, hogy nemcsak tanítja, de tudja is a párbajtőrvívást. A 39 éves sportember a felnőtt román bajnokságon szerzett bronzérmet. Tanítványai eközben a békéscsabai Olimpici GP-n szereztek értékes győzelmeket.

Wladimír Véda a hazai vívás fellegvárában, a Vasas pasaréti úti vívószentélyében jutott döntőbe, és végzett az előkelő nyolcadik helyen a serdülő női kard bajnokságon. Vasárnap a 14 éves debreceni tehetség még egy lapáttal rá is tett teljesítményére. Egész nap fantasztikusan vívva, a TFSE vívócsapatának vezéreként, társaival együtt megnyerte a csapatbajnokságot. Wladimír a CSB döntőben megkoronázta egész napos teljesítményét, + 11-es találataránnyal zárta az UTE ellen.  Egy házzal odébb Törökbálinton, Dezső Tibold férfi tőrben állhatott fel a dobogó alsó fokára a veterán vívók országos bajnokságán.

Legmesszebb az egyesület kardvívói utaztak, akik a dániai Roskildében léptek pástra a több, mint 10 nemzet részvételével megrendezett legrangosabb északi versenyen, a Viking Openen. A dán házigazdák felkérésére utaztak a debreceniek a messzi északra. A versenyt a szervezők a hatalmas méretű Roskilde Kongrescenterben, 16 páston kitűnő körülmények között rendezték meg, ahol a debreceniek 7 versenyszámban indultak el, és ha már ott voltak mindet meg is nyerték. A helyiek a cívisvárosi vívók teljesítményét látva csak „magic magyars”-ként kezdték emlegetni a jó hangulatú társaságot. A serdülők közt Kónya Csenge nyert, a kadeteknél Simon Petronella állhatott a dobogó legfelső fokára. A kisebb sérüléssel bajlódó – ezért csak két számban induló -, újdonsült világbajnok, Battai Sugár Katinka a juniorok között, Varga Emília pedig a felnőtteknél nyert. A férfi kard egyénit Urbán Ádám hozta magabiztosan. Férfi kard csapatban a svéd lundi egyetem, magyar kontingense (Kónya Balázs és Frigyesi Attila) Urbánnal és az amerikai Ramsey-vel kiegészülve alkotott maradandót, míg a Battai vezette női kard csapat a kadet mezőnyben iskolázta le a mezőnyt.

Nagyszerű hétvégén vagyunk túl – értékelt Sápi Máté az egyesület elnöke. Nagy szervezést igényelt az öt versenyes hétvége a vezetők részéről, de úgy gondolom, hogy kiálltuk a próbát. Minden kollégámnak köszönöm a segítséget. Az eredmények pedig magukért beszélnek.

Urbán Ádámot, aki korábban már letette névjegyét a Viking Openen régi ismerősként fogadták a házigazdák. – A három évvel ezelőtti versenyhez hasonlóan ismét Mick barátommal vívtam a döntő mérkőzést. Nagyon jó volt látni az elmúlt évek fejlődését, és hogy mennyire szeretik a skandináv emberek a sportunkat. Amikor magyar vívó került a döntőbe a teljes verseny megállt és csodálattal nézték a mérkőzéseinket.

Volt olyan találat is, amelyet percekig tapsoltak az emberek.  Örülök, hogy a lányokkal együtt ilyen hangulatú, kiváló körülmények között megrendezett versenyen szerepelhettünk. A meghívást és a szervezést ezúton is meg szeretném köszönni Lars Roarknak, a dán kardvívás motorjának. – fejezte be értékelését Urbán, aki immár ötszörös Viking Open győztesnek vallhatja magát.

Dávid László, edző a kiváló eredmények mellett, szintén a remek hangulatot emelte ki. – Nagyszerű verseny volt a dániai, ahol úgy érzem remekül képviseltük a magyar kardhagyományokat. Az, hogy minden vívónk tudott egyéni aranyat nyerni pedig külön feltette az i-re a pontot. Az indulás előtt, kicsit sajnáltam Wladimír Védát, aki lemaradt a dániai versenyről, mert a korosztályos országos bajnokságon volt jelenése. Ezért is hatalmas öröm volt számomra, hogy egyéniben döntőbe jutott, majd pedig fantasztikus vívással vezette csapatát az OB aranyig.  Kollégám Patócs Ákos, aki az ob-n a csapat mellett volt, a győzelmet követően megküldte nekem a verseny jegyzőkönyvét. Csak ennyit írt alá: Véda parádézott.

 

Eredmények:

Országos bajnokságok:

Felnőtt férfi párbajtőr – román bajnokság, Szatmárnémeti

  1. Nyisztor Sándor

 

Serdülő női kard csapat – magyar bajnokság, Budapest

  1. TFSE (Kováts Kata, Tóth Lili, Wladimír Véda)

 

Veterán magyar bajnokság – férfi tőr, Törökbálint

  1. Dezső Tibold

 

Serdülő női kard egyéni – magyar bajnokság, Budapest

  1. Wladimír Véda

 

Viking Open – Roskilde

Felnőtt férfi kard – egyéni

  1. Urbán Ádám
  1. Kónya Balázs

 

Felnőtt női kard – egyéni

  1. Varga Emília
  2. Simon Petronella

Junior női kard – egyéni

  1. Battai Sugár Katinka
  1. Varga Emília

Kadet női kard – egyéni

  1. Simon Petronella
  1. Varga Emília
  2. Kónya Csenge

Serdülő leány kard – egyéni

  1. Kónya Csenge

Felnőtt Férfi kard – csapat

  1. Interfencing – Lund (Frigyesi Attila, Kónya Balázs, Ramsey Alex, Urbán Ádám)

Kadet női kard -csapat

  1. Magyarország (Battai Sugár Katinka, Kónya Csenge, Simon Petronella, Varga Emília)