Időseknek tartottak bűnmegelőzési előadást Bihardancsházán

Rendőrség

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársai 2019. március 19-én a helyi körzeti megbízottal együtt tartott előadást  Bihardancsházán,  a nyugdíjas klub tagjai részére.  Az előadás az idősek sérelmére elkövetett bűncselekményekre, különösen a trükkös csalásokra, a házaló kereskedelemmel együtt járó jogsértésekre hívta fel a figyelmet, de a rendőrök  külön kitértek az „unokázós” csalásokra is.

A trükkös elkövetési módszerek mellett a lakásbetörések megelőzésének lehetőségére helyezték a hangsúlyt a rendőrök és ezzel kapcsoltban számos vagyonvédelmi eszközt ismertettek meg a hallgatósággal. A vagyonvédelmi eszközök bemutatásához felhasználták a „Pusztán Hatan – Újratöltve” pályázat keretében beszerzett vagyonvédelmi bemutató táskát, ami olyan eszközöket tartalmaz, amelyek használatával sokat tehetünk az áldozattá válás elkerülésének érdekében.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az alábbiakat javasolja:

– Ne beszéljenek idegenek társaságában családtagjaik anyagi viszonyairól, valamint arról, hogy adott pillanatban hol tartózkodnak! Az elkövetők felhasználhatják az információkat.

– A váratlanul telefonáló, vagy becsengető idegenekkel szemben legyenek óvatosak, ne bízzanak meg az általuk előadott történetben, azok valóságtartalmáról mindenképpen győződjenek meg!

– Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt! Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen hivatkozik!

– Ha a történet valótlannak, kétségesnek vagy hihetetlennek bizonyul, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112 központi segélyhívó számon!