Finn módszerrel vadásztak az ittas vezetőkre

Rendőrség

A hajdúböszörményi rendőrök ellenőrzésének célja az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése és a közúti balesetek megelőzése volt.

A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya hajtott végre úgynevezett „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést a város illetékességi területén 2017. október 17-én.

A módszer lényege, hogy meghatározott útszakaszon a rendőrök minden áthaladó járművet megállítanak és alkoholszondás ellenőrzést végeznek a sofőrökkel szemben. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintettet félreállítják és vele szemben eljárást kezdeményeznek. A módszer alkalmazásával rövid idő alatt nagyobb számú járművezetőt lehetséges ellenőrizni.

Az akció során összesen 148 járművezetőt ellenőriztek a rendőrök, az alkoholszonda egy gépjárművezető esetében mutatott pozitív értéket, vele szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek.A járőrök a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt két sofőr esetében helyszíni bírságot szabtak ki, míg egy járművezetővel szemben azért intézkedtek, mert nem használta a biztonsági övet.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság elsődleges feladatai közé tartozik a közlekedésrendészeti feladatok maradéktalan ellátása mellett a közlekedés biztonságának megteremtése. A közlekedők így folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak a megye útjain, annak érdekében, hogy a hatóság minél több kockázati tényezőt kiszűrjön a forgalomból.