A haragos viszony bántalmazásba torkollott

Rendőrség

A  Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség három vádlott ellen emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.

A vádlottak közül a két férfi testvérpár, míg vádlott-társuk az édesanyjuk, valamennyien Bagamérban élnek és huzamos ideje haragos viszonyban voltak a szomszédjukban élő sértettel és annak családtagjaival különböző pénzügyletek miatt.

2015. július 28-án a kora délutáni órákban a sértett a lakóháza udvarán mezőgazdasági munkát végzett, amikor is megérkezett hozzá a fia.

A szomszédban élő vádlottak ezt észlelték, majd rövid idő elteltével mindhárman átmentek a szomszédos ingatlanra, ahová magukkal vittek egy kaszát, egy vasrudat, valamint egy tetőcserepet.

Az ingatlanhoz közeledve a vádlottak hangosan szidalmazták a sértetteket, továbbá megöléssel fenyegették őket, ezen túlmenően a vádlottak egyike a sértettek bántalmazására bíztatta a másik két vádlottat.

A ház udvarán a két férfi vádlott a náluk lévő kaszával és vasrúddal rátámadtak a sértettre és annak két hozzátartozójára, akiknek a fejükön és a felsőtestükön keletkeztek sérülések.

Ezután az egyik sértett kimenekült az utcára és az ott tartózkodó harmadik vádlott a nála lévő tetőcserepet felé eldobta, de őt nem találta el.

A vádlottak a sértettek bántalmazását követően visszamentek a saját házukba, magukkal vitték a bántalmazás eszközeit, melyeket a nyomozó hatóság lefoglalta.

A bántalmazás során mindhárom sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban a férfi vádlottak tudata – az általuk használt eszköz jellegére, az erőbehatás nagyságára és a sérült testtájékra tekintettel – átfogta az esetleges halálos, illetve életveszélyes sérülés bekövetkezésének reális lehetőségét is, azonban ez iránt közömbösek maradtak.

A harmadik vádlott magatartása olyan kihívóan közösség ellenes, erőszakos volt, amely alkalmas riadalom és megbotránkozás keltésére.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a két férfi vádlott ellen emberölés, életveszélyt okozó testi sértés és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete, míg a harmadik vádlott ellen csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.

A vádiratban a két férfi vádlott vonatkozásában börtönbüntetés és közügyektől eltiltás büntetés kiszabását, a harmadik vádlott esetében pénzbüntetés kiszabását indítványozta, ezen túlmenően indítványt tett arra, hogy a Debreceni Törvényszék az elkövetés eszközéül használt kaszát, vasrudat és tetőcserepet kobozza el.