Debrecenből érkezett a csempészcigi

Rendőrség

Tizenötezer doboz magyar adójegy nélküli cigarettát találtak pénzügyőrök egy magyar kamionban – tájékoztatta a NAV Dél-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtófelelőse az MTI-t csütörtökön.

Bus Szilvia közleménye szerint a pénzügyőrök a Debrecenből Olaszországba tartó jármű rakományát az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel (ekáer) összefüggésben vizsgálták át.

A kamion gumiabroncsokat és ólomzárral lezárt, mérőórával felszerelt faládákat szállított. A sofőr azt mondta, hogy az utóbbiakban műszerek találhatók, de a felnyitásukkor kiderült, hogy cigarettát rejtenek – írta.

Hozzátette, hogy a NAV pénzügyi nyomozói a 15 millió forint értékű cigarettát lefoglalták, és költségvetési csalás gyanújával büntetőeljárást indítottak. Ezzel egyidejűleg jövedéki eljárás is indult, amelyben a bírság összege meghaladhatja a 17 millió forintot.

A mostani ellenőrzéskor is bebizonyosodott, hogy az útdíj-rendszerrel online kapcsolatban álló informatikai rendszer, az ekáer alkalmas a visszaélések felderítésére és megakadályozására – olvasható a közleményben.