Alapjogokért Központ: képtelenség Manfred Weber mögé további támogatókat találni

Ország

Képtelenség Manfred Weber mögé további támogatókat találni, ezzel pedig körvonalazódni látszik, hogy megbukott a csúcsjelölti rendszer – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: rendkívül eltérőek az elképzelések az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről, így nem meglepő, hogy a tagállami vezetők pénteki csúcsértekezletén nem született döntés a tisztújításokról.
Mint elmondta, a tagországok 72 százaléka, 21 állam kell ahhoz, hogy jelöltet állítsanak az Európai Bizottság elnöki tisztségére, de az EU-csúcsról kiszivárgott információk alapján nem tudnak Manfred Weber mögött 21 tagállamot felsorakoztatni.

Emlékeztetett: pár napja még a Politico.com arról adott hírt, hogy az Európai Néppárt megegyezett az új liberális, Újítsuk meg Európát nevű párttal, hogy támogassák Manfred Webert az Európai Bizottság (EB) elnökjelöltjeként. Manfred Weber pozícióját azonban gyengítette, hogy a zöldek és a szocialisták is bejelentették, hogy nem támogatják, ebben a helyzetben pedig a liberálisok megfontolt döntést hoztak és meggondolták magukat – fűzte hozzá a politológus.

Pócza István kitért arra is, hogy brüsszeli hírforrások szerint a néppárt titkos jelöltje Michel Barnier francia politikus, a párt alelnöke, akit a visegrádi országok is támogatnak.