Ezek a fájdalomcsillapítók hamarosan vénykötelesek lesznek

Ország

Újabb fájdalomcsillapítókat vonnak be a vényköteles körbe. A patikusok sem ismerik pontosan az érintett gyógyszerek körét és a módosítás idejét, kiszámíthatatlan, hogy ez milyen reakciót vált ki a lakosságból – mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója a Világgazdaságnak.

Egyelőre még nem tudni, hogy mikortól, de néhány ibuproféntartalmú készítmény vényköteles lesz a jövőben a hazai patikákban – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Világgazdasággal.

Csak azok a készítmények lesznek receptre felírhatók, melyeknél

a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént.

Az ilyen hatóanyagú gyógyszerekből egyébként évente 2,5-3 millió dobozzal vesz a hazai lakosság. „Pillanatnyilag 57 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot, és csupán tíz lesz biztosan vényköteles. Néhánynál a jogosult dönti el, kéri-e az átsorolást.

Húsz-harminc készítmény biztosan vény nélküli marad. A változtatás csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók vény nélküliek maradnak, és a kombinációs készítmények is – közölte lapunkkal az OGYÉI.

Jó lenne előre tudni, hogy mikortól lesznek ezek a készítmények vénykötelesek, a változás problémát okozhat a gyógyszertáraknak a készletezésben

– mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója.

Amellett, hogy még nem ismerik az érintett készítmények körét és a módosítás idejét, az is kiszámíthatatlan, hogy milyen reakciót váltanak ki a hírek a lakosságból.

Nem tudható, hogy rövid távon kialakul-e felvásárlási láz, vagy sem. Hosszabb távon egyes népszerű készítmények elérhetősége mindenképpen csökkenni fog, és ez befolyásolja a vény nélküli készítmények forgalmát is – tette hozzá a szakmai igazgató. A szakember szerint a gyógyszertárak nehezen tudják eldönteni, hogy a várható rohamra készülve növeljék-e az érintett termékek készletét, vagy éppen ellenkezőleg, a korlátozás miatt kezdjék el csökkenteni, de az biztos, hogy a korábbi terveiket felül kell vizsgálniuk.

Magyarországon az ibuproféntartalmú készítmények kizárólag vény nélkül érhetők el,

főleg az alacsonyabb, a napi 1200 milligrammnál kisebb hatóanyagot tartalmazó termékeket használják széles körben különböző állapotok kezelésére, mint a heveny fájdalom, láz, meghűlés.

A magasabb dózist a reumás betegségek hosszú távú kezelésére javasolják.