Pénzelvonással sújtja a kormány az MTA-t

Ország

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) arra kéri Palkovics László innovációs és technológia minisztert, hogy ne tartsa vissza az akadémiai kutatóhálózat 2019. első negyedévi finanszírozását – mondta Lovász László elnök a köztestület rendkívül közgyűlése utáni sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Hozzáfűzte: a miniszter jelenleg a 2019. első negyedévi teljes finanszírozás mintegy felét, a béreken felüli, dologi kiadásokra fordítható összeget visszatartja az ITM és az MTA közötti teljes megállapodás megszületéséig arra hivatkozva, hogy egyébként az “akadémia nem csinálna semmit”.

Ez a lépés méltatlan az akadémiához és a kormányhoz is – fogalmazott az MTA elnöke. Hangsúlyozta azt is: a közgyűlés elvárja, hogy az átvilágítás próbáját kiálló akadémiai kutatóintézetek alapfinanszírozása hosszú távra biztosított legyen.

Közgyűlés tartott az MTA csütörtökön, kiderült, a kormány az MTA első negyedéves költségvetésének egy részét a kormány elvonja – írja a hvg.hu.

Palkovics László innovációs miniszter is hivatalos lett volna az ülésre, de végül nem jött el, csak a levelét olvasták fel. Az MTI-nek a miniszter úgy nyilatkozott ennek az okáról, hogy a testület elé olyan anyagok kerültek, amelyek méltatlanok az MTA közgyűléséhez és nem tartalmaznak olyan pontokat, amelyekkel az akadémia köztestületét terhelni kellene.

A cikk szerint a közgyűlés vita után három határozatot hozott, elfogadta az MTA honlapján már közzétett egyik dokumentumot. Az MTA tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal. A közgyűlés elvárja, hogy a kutatási hálózat finanszírozása folyamatos legyen. “Létrejön egy 14 fős bizottság, amely a kutatóintézet-hálózatot át fogja világítani, és ezután amelyik jogosult össztudományos szempontok alapján, annak legyen tervezhető a költségvetése, alapellátása azaz a kormány adjon a működéséhez elég pénzt, ne kelljen más forrásokból pénzt szerezni. A kutatóintézet-hálózat sorsáról az akadémia dönt, ezen akkor szabad változtatni, ha a vizsgálat ezt kimondja. A közgyűlés tudomásul veszi a bizottság létrejöttét.”