Életkezdési kölcsönnel ösztönözné az első gyermek megszületését a kormány

Ország

A korábbi gyerekvállalást segítené a fiatalok kamatmentes életkezdési kölcsöne, amelyről a nemzeti konzultációban is kikérik az emberek véleményét – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence azt mondta, kutatások szerint a magyarok család- és gyermekbarátok, családban szeretnének élni, ám

a fiatalok általában eggyel több gyereket terveznek, mint amennyi megszületik. Ennek oka lehet az életkor vagy az anyagi helyzet, a kormány viszont szeretné lebontani az akadályokat

– tette hozzá.

A gyerekvállalást segíti a családi adókedvezmény, a gyermekétkeztetés, a tankönyvek költségeinek átvállalása, az otthonteremtési kedvezmény, és ezt szolgálná – akár egy 5-10 millió forintos kamatmentes kölcsön formájában – a fiatalok életkezdési támogatása is, amelyre a családok támogatásáról szóló nemzeti konzultáció is rákérdez – emelte ki az államtitkár.

Rétvári Bence arra biztatott mindenkit, hogy töltse ki a kérdőívet, és nyilvánítson véleményt arról, bővüljön-e életkezdési támogatással a családtámogatási rendszer.

Egyre népszerűbb a csok

Az államtitkár beszámolt a csok eddigi eredményeiről is. Közölte, eddig 90 ezer család vette igénybe mintegy 250 milliárd forint értékben az állami támogatást, így körülbelül 360 ezer ember lakhatását javította a csok konstrukció és az otthonteremtési program.

A csok igényelhető már meglévő és előre vállalt gyerekek után is, utóbbi konstrukcióban több mint 28 ezer gyerek születését vállalták a családok – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a csok nemcsak a gyerekvállalási kedvet igyekszik segíteni, hanem az építőipar fellendüléséhez is hozzájárul:

2018 első félévében 30 százalékkal több lakás épült, mint egy évvel korábban, évente pedig 30-40 százalékkal emelte az építési engedélyek számát.

A jövő évi költségvetés 242 milliárd forintot tartalmaz a csok fedezetére – fűzte hozzá.

Másolják a magyar modellt

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy Európában egy-két helyen már a magyar kormányhoz hasonlóan gondolkodnak, Olaszországban például már nem a bevándorlást, az automatikus betelepítést és a határok megnyitását erőltetik, hanem a családok támogatását célozzák, és a harmadik gyerek vállalásához állami földtámogatást adnának.

Az új olasz kormány családügyi miniszterének egyik első vendége pedig Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt – mondta el az államtitkár.

(MTI)