Csíkszentsimonban átadták a magyar állami támogatással felépített födött lovardát

Ország Világ

A székelyföldi Csíkszentsimonban csütörtök este átadták a Szent László Lovardát, amelyet a külhoni szakképzés éve keretében kapott támogatásból épített a Szent Ferenc Alapítvány.

Az avató ünnepségen Süli János, a paksi fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke mondott beszédet. Mellettük sok olyan erdélyi vendég is részt vett az eseményen, akik lótartással, lótenyésztéssel, lovas oktatással foglalkoznak.

A fedeles lovarda és a fedeles körkarám felépítését a magyar állam 2016-ban és 2017-ben összesen 25 millió forinttal támogatta.

Az esemény után Potápi Árpád János államtitkár az MTI-nek elmondta, a Böjte Csaba szerzetes által létrehozott csíkszentsimoni otthonban nevelt gyermekek lótartással is foglalkoznak. Ehhez a foglalkozáshoz teremt megfelelő körülményeket a felépített létesítmény.

“A szülőföldön való boldoguláshoz nagyon fontos, hogy megfelelő szakmával rendelkezzünk. Az identitásunkhoz hozzátartozik a lószeretet, a lovas oktatás, hiszen lovas nemzet vagyunk. Ezeket a dolgokat vissza kell tanulni” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: azt reméli, hogy a létesítmény a székelyföldi lovassportok megerősödését is szolgálja majd.

A rendezvényen műsort adtak egy háromszéki hagyományőrző huszár alakulat tagjai és a Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői otthonának gyermekkórusa is.